唔知大家有無係聽過日本紅極一時嘅吉列牛扒,外層炸得香脆,但入面嘅牛肉仍然係全生嘅。食客可以直接加washabi享用,又或者將牛肉放係烤爐上面微微烤熟,再配上唔同醬汁食。為左呢個吉利牛,我都係東京嘅寒風之中,同當地人都一齊排左成個鐘隊。香港確實係美食天堂,估唔到短短兩年嘅時間,吉列牛已經殺到黎香港。男朋友知道又嚷住要試下,咁好味嘅野食當然要一食再食。跟住openrice地址搵到黎旺角726號大廈,原來係一棟翻新完,接近全棟都係食肆嘅大廈,附近打工仔真有口福。電梯17/F嘅餐廳標示只有韓文,即時心生疑惑,我地唔係去食日本野咩?上到去,終於見到吉列牛忌廉烏冬等字眼,知道無黎錯。睇餐牌,先發現我地一直誤會左呢間係純日式餐廳。Kobekyu呢個名,你未必記得,但提起首爾美食,相信愛吃之人對早前風靡一時,用厚厚一層白色忌廉鋪面嘅忌廉烏冬必有印象。老實講,我當時只係被果層忌廉所迷惑,無留意到呢間店舖另一主打吉列牛。哈哈,我地誤打誤撞,就上到黎試晒兩款美食,正啊!餐廳深深明白,大家上黎都係想食主打嘅兩款食物,提供左幾款嘅吉列牛set俾大家選擇。我地叫左Set 2: 吉列牛+ 咖哩忌廉牛肉烏冬+2汽水

餐廳深深明白,大家上黎都係想食主打嘅兩款食物,提供左幾款嘅吉列牛set俾大家選擇。我地叫左Set 2: 吉列牛+ 咖哩忌廉牛肉烏冬+2汽水 ($246),再外加一客kobekyu秘製蛋捲($68)。

識日文嘅朋友應該留意到店名kobekyu,即係神戶牛咁解。不過店舖採用嘅牛肉並唔係和牛,而係一樣牛味香濃,更有咬口嘅美國牛肩脊。吉列牛分量都幾多,外層係薄薄一層麵包糠,炸得香脆,入面嘅牛肉肉質鮮甜味美。

吉列牛定食

喜歡生食嘅朋友可以直接蘸上washabi,喜歡熟食嘅朋友,可以將牛肉放上小火爐,隨自己喜好烤到幾多成熟。點上醬油或者蒜蓉沙律醬,更帶出牛肉嘅風味,用黎送日本米飯,一流!

吉列牛定食精緻,有芝麻醬豆腐、小蕃茄同沙律菜,減輕油膩感。不過個人認為,吉列牛炸得剛剛好,跟本就唔油膩,食到停唔到口。

吉列牛定食
一開始掛住影相燒得太熟,短短十秒就夠架喇!

咖哩忌廉牛肉烏冬,賣相獨特,用一層厚厚嘅忌廉鋪面。將兩者撈勻,可見忌廉十分掛麵,食落更加香滑有口感。忌廉睇落厚身,但撈勻之後發現,佢creamy得黎食落又唔會好滯,兩個人分享剛剛好。

咖喱忌廉牛肉烏冬

Kobekyu秘製蛋卷,蛋卷內層係流心芝士,絕對做到備受芝士控吹捧嘅拉芝效果。蛋卷嫩滑,同樣地可以配上蒜蓉沙律醬,但呢個沙律醬更加入左washabi,味道更突出。

Kobekyu秘製蛋卷

一間餐廳,可以試勻兩款美食,再加上小食都十分出眾,價錢方面亦唔算特別貴。我地午飯時間去到,十二點剛剛開舖無咩人,但短短半個鐘內已經坐滿八成。唔知晚市係咩情況,建議大家最好都係一早book定枱。