2018-08-27 323 瀏覽
最近去鰂魚涌上堂學整月餅,同學介紹我食魚湯飯,聽佢講得咁吸引,趁老公接放學就走去試吓~  Menu上嘅選擇有好多,仲有講解鯛魚嘅營養價值,鯛魚含有菸鹼酸,有助血液循環、消除疲勞,仲含骨膠原係女人恩物~作為海膽控嘅我見到呢個皇帝蟹腳海膽湯飯 ($168)諗都唔使諗就點左!店員會送上小火爐,煲住食keep住熱令魚味更香。鯛魚湯鍋放滿皇帝蟹腳海膽,仲鋪滿大蔥絲、木耳絲、昆布、油揚絲、芝麻等配菜,非常豐富惹味!先呷一口鯛魚濃湯,鮮味十足。一開始飲得太多湯,店員工仲幫我添咗湯。約4-5條蟹棒已經剪好開口用筷子一夾就得,仲有大大隻皇帝蟹鉗添! 因為一路點住火,免得海膽過熱所以先夾起,邊食湯飯一邊添加。老公就點咗原隻波士頓龍蝦湯烏冬($138),影相啱哂。龍蝦已經切開左2邊,仲有好多橙紅色既龍蝦籽。另外追加左一客4片($18)既鯛魚片配埋鯛魚湯一齊食真係特別正!!點菜時無諗到分量咁大,仲點左吉列炸豬扒添! 吉列外層鬆鬆脆脆,配埋沙律菜,減低熱氣感~唔好睇呢度係魚湯店,佢地既飲品都調得好靚㗎! 我哋點咗一杯魔幻王國、一杯星空荔枝,兩款都係有好靚藍色既藍蝶花。其實藍蝶花係偏寒性既,我呢杯魔幻王國加咗生薑
Menu上嘅選擇有好多,仲有講解鯛魚嘅營養價值,鯛魚含有菸鹼酸有助血液循環、消除疲勞,仲含骨膠原係女人恩物~
皇帝蟹腳海膽湯飯
因為一路點住火,免得海膽過熱所以先夾起,邊食湯飯一邊添加。
老公就點咗原隻波士頓龍蝦湯烏冬($138),影相啱哂。
原隻波士頓龍蝦湯烏冬
龍蝦已經切開左2邊,仲有好多橙紅色既龍蝦籽。
鯛魚片
吉列炸豬扒
唔好睇呢度係魚湯店,佢地既飲品都調得好靚㗎!
我哋點咗一杯
魔幻王國、一杯
星空荔枝,兩款都係有好靚藍色既藍蝶花。
魔幻王國,星空荔枝
其實藍蝶花係偏寒性既,我呢杯魔幻王國加咗生薑蜜糖中和一下就可以放心飲啦!
魔幻王國

星空荔枝就當然有荔枝啦

炎炎夏日飲荔枝特飲特別透心涼~
皇帝蟹腳海膽湯飯
原隻波士頓龍蝦湯烏冬