2018-11-23 136 瀏覽
朋友係附近反工,話之前lunch 見到佢反工附近有間粥底火鍋好似幾好咁,上網睇都有唔少好評,就諗住約埋幾個朋友搵一晚一齊去食。約左一段時間之後,終於約左早幾日去食下。 上網睇見到只係有粥底火鍋,但黎到原來佢新加左雞煲加火鍋。不過今次都係食左粥底海鮮火鍋先,下次先試下雞煲。 咁佢就分兩個主食,一係揀肉蟹,價錢就198蚊一位,一係就揀龍蝦,咁就258一位,而且唔使加一。我地都係揀龍蝦啦,正好多。之後配料方面就揀8款。 飲品係自助形式,選擇唔係話好多,但都夠飲。 首先黎既係三文魚魚生,一人兩片,都鮮味。 跟住就黎一盤既海鮮,都有幾多料,有一人一隻龍蝦,龍蝦大大隻,多肉又有羔,仲有鮑魚、大蜆、同埋蟶子,全部都洗得好乾淨。而且唔怕驚唔熟,因為張枱有張menu會教你要淥幾耐既。 不過,服務員話今日無蝦既關係,咁就黎左兩盤蜆,但蜆係無沙,新鮮既。 之後仲有多寶魚,味道清清地,但肉質好滑。 食完海鮮之後就食其他邊爐配料,推介雞件,感覺唔係雪藏雞黎,有雞味。 打邊爐梗係唔少得牛肉啦,質素都唔錯。 另外,仲有叫左其他配料,有餐肉、海膽丸等等。 食完哂所有野之後,就落飯落去煮成粥,粥底吸哂所有鮮味,成碗粥

上網睇見到只係有粥底火鍋,但黎到原來佢新加左
雞煲火鍋。不過今次都係食左粥底海鮮火鍋先,下次先試下雞煲

飲品係自助形式,選擇唔係話好多,但都夠飲。

三文魚
首先黎既係三文魚魚生,一人兩片,都鮮味。

龍蝦,鮑魚,大蜆,蟶子
龍蝦

多寶魚
之後仲有多寶魚,味道清清地,但肉質好滑。

滑雞件

牛肉,豚肉
打邊爐梗係唔少得牛肉啦,質素都唔錯。

餐肉
另外,仲有叫左其他配料,有餐肉、海膽丸等等。

粥底
食完哂所有野之後,就落飯落去煮成粥,粥底吸哂所有鮮味,成碗粥味道一流!
三文魚
龍蝦,鮑魚,大蜆,蟶子