大圍新商場圍方開咗啦,除咗望望新開嘅英皇戲院之外,一上到呢個商場就見到間韓式餐廳,就決定試試~開頭五碟冰涼伴菜,有涼伴芽菜、泡菜、辣蘿蔔絲、涼伴酸海藻、醃漬青瓜,個人最愛首款的芽菜,而友人則愛爽脆青瓜。冒住白煙的韓牛生牛肉石鍋飯先叫咗呢款,侍應幫忙搞拌後,生蛋心混合熱呼呼飯米更加香!友人同我亦點了荔枝梳打/提子梳打,個人喜歡前者,夏天配住粒粒荔枝特別夾。特等牛肋骨、木槿花和牛壽喜燒、三筋肉栗山肩芯骨,依次迅速送上。木槿花形整得好靚,蘸上蛋黃與蔥花燒汁,油脂最均衡的選擇!炭火燒成的牛肉特別咬口。餐廳燈光比較柔和,木質枱配梳發好舒服,裝潢感覺都很高檔。抽風系統都好,油煙好快就吸收。充足人手侍應好貼心。或者可以加句「小心梯級」在客人入座離座前後就更安全。閒日午後都幾滿座,而廁所就在餐廳門口附近所以幾方便。

木槿花和牛壽喜燒

五碟冰涼伴菜