2019-07-10 7603 瀏覽
今晚book左間房family dinner, 阿b坐唔定好彩book到房🙌🏻, 我地一行十人坐得勁舒服呢. 有一位server負責我地張枱👏🏻. 家姐一早訂左3隻乳鴿同片皮鴨.> 片皮鴨三食馳名嘅片皮鴨係師傅即場喺我地房度將皮同肉片出黎. 首先係燒得脆脆嘅外皮, 師傅介紹我地夾一片脆皮點糖👉🏻超正, 爆脆! >跟住就係一片片肉, 加上去皮青瓜條, 蔥絲, 甜醬包喺熱辣辣嘅餅皮👉🏻完全停不了口! >第三食原來係鴨肉煲嘅湯, 淺淺嘅奶白色, 香濃味美. > 沙田18錦繡拼盤叉燒, 脆皮燒五花腩好味!>杞子鮮腐竹瑤柱魚湯浸芥蘭奶白色魚湯, 腐竹滑滑嘅口感, 芥蘭完全無渣, 每一條芥蘭邊嘅厚皮已批走, 所以食落係夾脆的.>特色東莞炒米粉米粉炒得條條分明夠濕潤, 整碟佈滿去殻蝦, 蛋絲, 叉燒, 芽菜, 份量十足.>松露菌生啫龍躉斑球Li個正, 有香噴噴嘅松露味道, 個砂煲keep住熱辣辣」啫啫」聲, 生炒嘅龍躉斑球每件都重量級, 非常惹味! >小籠包, 餃子未起菜前我地出去參觀下見到全是Open Kitchen, 原來餃子🥟🥟🥟
乳鴿

片皮鴨三食
片皮鴨

第三食原來係鴨肉煲嘅湯, 淺淺嘅奶白色, 香濃味美.

沙田18錦繡拼盤
叉燒, 脆皮燒五花腩好味!
杞子鮮腐竹瑤柱魚湯浸芥蘭
東莞炒米粉

特色東莞炒米粉

小籠包
餃子

小籠包, 餃子
未起菜前我地出去參觀下見到全是Open Kitchen, 原來餃子🥟🥟🥟係即場包嘅, 有order才會整確保新鮮.

甜品
雖然好飽, 但係甜品點可以miss? 而且仲要係沙田18嘅甜品啊!! 我地li個拼盤有好多款, 中西式都有: 最最最特別係腐乳味cheesecake, 以為係普通一件cheesecake, 食落味蕾有驚喜, 係腐乳同creamcheese調較得比例perfect嘅味道; 桂花杯面嘅紅色一小層醬原來係杞子蓉, 好creative! 就連Brownie加入中式食材都係零違和感, 凍卷蛋竟係帶話梅味嘅酸酸甜甜.... 慶生日嘅壽桃搣開可說係爆餡, 唔怪得咁難book枱啦!!
2019-07-03
生日