<Ankôma> 📍尖沙咀🔸新派🇫🇷法 x 日🇯🇵Fusion fine dinning 體驗 🤩🔸慶祝首選Fine dinning 🏆質素拍得住米芝連一星餐廳, 唔單只係鮮味 🥴 廚師認真鑽研過嘅法式料理🦀🐏🦞🌱🦐🌿 Set dinner $1480價錢合理,廚師心機比足有突。前菜:Zuwaigani — 啖啖松葉蟹肉,豐富蟹肉口感配上雪莉酒醋片,呢個配合真係令人食指大動 🥴👆🏼 Unagi — 煙燻鰻魚配上鵝肝多士 😋 不同層次嘅口感配合得天衣無縫。Oyster — 食材採用日本昆布森真蠔,生蠔食落有兩個層次,群邊爽口,而肉身creamy 🦪 配以raspberry vinegar dressing同醋蘿蔔、龍鬚藻再味道嘅複雜度再推高一個層次。Iwashi — 秋刀魚魚鮮味十分突出,毫無腥味 😎👍🏼 (朋友平時唔食魚都覺得OK)。秋刀魚魚生裹著Wasabi薯蓉,成個感覺好似食緊嚿壽司🍣 伴碟陣陣清新薄荷味,洋蔥嘅甜味帶起整個菜式 🥴Shi-ma Ebi — 白酒、紅酒、清酒醃漬紅蝦肉,紅蝦刺身肉質鮮甜。🦐🦐🦐 一蝦二食,絕無浪費,紅蝦頭就用天婦羅嘅做法,可以整個食用
<Ankôma> 📍尖沙咀
🔸慶祝首選Fine dinning 🏆

前菜:

Shi-ma Ebi — 白酒、紅酒、清酒醃漬紅蝦肉,紅蝦刺身肉質鮮甜。🦐🦐🦐 一蝦二食,絕無浪費,紅蝦頭就用天婦羅嘅做法,可以整個食用。🌊🍇伴碟嘅海萄葡爽脆,有清新脫俗嘅食感。

主菜:

Pasta — 直徑大過五蚊銀嘅鱘魚子醬 🖤🖤🖤🖤🖤 單單只以魚子提鮮,已經足以令零調味嘅天使麵變得咸香,令人食慾大增 🥴🥴🥴 另外亦不得不提,天使麵質感剛剛好,有彈性得黎唔會化開!果然係Signature item!

Lobster — 取採自於左加拿大龍蝦,食落就知廚師做足功課 🤓📄 龍蝦食感嫩,同時水份被抽走,concentrated龍蝦嘅鮮味 🥴🥴🥴 不得不向廚師偷師,原來廚師用熱水除殻,愛再用火山石慢烤蒸發蝦肉嘅水份,佩服!咁複雜,我都係留返俾你做,我比錢食得啦 🤣🤣🤣🤣🤣

Lamb — 主菜揀左羊BB 🐏 廚師話經過慢煮再Grill 🔥🔥🔥 肉質先夠幼嫩。菜式包含左日式元素,雞骨與日式醬油打成醬,但個人覺得有點兒過咸。

甜品

Pistachio — 我真心覺得 The chief could read my mind 🧠 點解每一個dish都可以咁岩我口味,連最後嘅甜品都係我最鐘意嘅《開心果麻糬撻》,點解?點解呢個撻咁好食 🥹🥹🥹 果仁味極香,而且係不同品種&層次嘅開心果醬,真係好食過酒店級嘅西餅!到底係發生咩事!忍唔住問有無得散買?

🥁🥁🥁鄧鄧鄧鄧 … 答案係:「有嘅,不過必須前一日預定,而且唔平 $98/pc」 😲 但仍然好想買,食過返尋味。

Seasonal Fruit — 我被個開心果撻震撼到,連個北海道蜜瓜係咩味都唔記得左 🤣 依稀記得幾清甜 🍈 (Sorry 蜜瓜你今之唔係主角)