新泰東南亞餐廳。地方靚,食物正。服務一流。地理位置又方便。可能銅鑼灣租越來越貴啦,定係地運往西移,好多好野食都漸漸地係灣仔方向出現,今次我介紹嘅係一間位於銅鑼灣同灣仔交界W square , 裝修好靚,價格又唔貴而且服務周到,野食又好食嘅泰國菜。Sun Thai Restaurant 新泰東南亞餐廳位於W square 咁新的商廈1樓鋪頭, 我想講呢一棟大廈裏面真係有好多有實力嘅餐廳架!所以大家絕對可以嚟呢度搵食!新泰東南亞餐廳以前就係謝斐道開店 ,其實搬咗嚟軒尼詩道仲方便大家只是需要係時代廣場行幾個街口就到啦,這間新泰東南亞餐廳裏邊有嘅菜式好多,包括店有泰式、越式、印度菜我諗呢度最出色嘅一定係泰國菜,因為呢一度嘅員工差不多全部都係泰國人,所以佢地對家鄉食品嘅要求都一定會好高架!唔好講咁多不如我話比大家聽嗰日同班姐妹食過啲咩呢!先泥個大頭蝦冬陰功,我諗去食泰國嘢一定會必點冬陰公湯,呢度嘅冬陰公湯用上好大隻大頭蝦,同其他嘅海鮮,酸辣味好出,不會辣多過酸,酸辣平衡,味道好濃郁有鮮甜味,絕對足料,飲完即刻暖粒粒!怕辣嘅美眉們記得要同侍應講一聲叫佢減少辣。飲完湯,熱辣辣感上升,即刻呢個降一降溫
新泰東南亞餐廳。地方靚,食物正。服務一流。地理位置又方便。
大頭蝦冬陰功

飲完湯,熱辣辣感上升,即刻呢個
新鮮椰青
降一降溫。椰青清甜多水絕對係高質,不欺場。
生蝦
接住就要食第二樣食泰國嘢必點嘅菜式:生蝦了。d 蝦勁大隻,肉質爽口,加上蒜片、辣椒、檸檬再點泰式酸辣汁,啖啖肉。perfect !
蛹蝦
蛹蝦係新產品,感覺有點fusion, 大蝦上卷上面條攞去炸,好大個,配上甜酸醬,後來去炸一聲,外脆內彈。隻蝦都依然係好大隻架!我覺得呢個係去飲嘅炸蟹鉗嘅變奏版。鍾意食炸嘢嘅人必點啊!
香芒軟殼蟹米紙卷
香芒軟殼蟹米紙卷又係另一道fusion菜,我記得有一次同朋友響Siam square 都有食過呢一種用越式米紙卷成嘅 軟殼蟹卷,呢個係外軟內脆。水份剛好適宜,軟殼蟹香脆可口,不過來balance 嘅芒果就真係少左D啦! 如果多返d 嘅話口感會更加完美, 就真係同我之前響泰國食過嘅一模一樣!
燒牛仔骨
仲有個勁正的燒牛仔骨,配上響泰國經常見到嘅綠色辣汁,牛肉味香濃,燒得剛口又啖啖肉,廚師掌握得好好燒到全熟但係裏都仲好Juicy,呢啲配啤酒真係一流!
貴妃苗
好似食咗好多肉同熱氣野囉喎,咁係時候要中和一下。食返點菜先?貴妃苗咩嚟架?個名咁靚,即管試吓佢啦!
唔點真係唔知,佢呢個貴妃苗真係超級好食架!當然我最後都唔知道呢啲貴妃苗究竟係咩啦!不過清清地,幼嫩新鮮的感覺真系一試難忘。
紅毛丹肥牛卷
紅毛丹係我好喜愛的水果。但我從來無食過用紅毛丹整的餸囉。呢個紅毛丹肥牛卷絕對係驚喜!
用肥牛包住紅毛丹, 外咸內帶甜。勁juicy .個汁都做得好正。拌飯一流! 略嫌配菜太多。夾一件就無... 唔夠食。我就好中意泰國菜中水果同主菜的配搭,好fresh !
咖喱紅星斑
係泰國菜成日叫明爐魚。但。。。其實我係唔食烏頭。。次次都有得睇無得食,今次朋友終於就我。叫左個我食得嘅咖喱紅星斑
紅星斑喎。。唔係烏頭同紅衫魚喎,我心諗一個咁嘅價。。係咪求其比幾片粟米石班個d 假野比我先。
點知。。一泥到枱。我認我錯,係我低估左新泰對食物的熱誠。因為我睇前睇到的,係一條原整,有頭有尾的斑魚啊!
星班本身無咩骨,厚肉,廚師將班肉全部起晒出嚟切片,再點少少炸粉炸,配上勁好食嘅咖喱醬汁。先講魚肉,厚切不會散,又滑又嫩,係件件都咁嫩個下先出色啊!配上個調味不搶候的蛋花咖哩汁。呢個菜直情係要比十粒星滿分!
食完d 魚仲有汁,即叫個印度酥餅點點佢。全個菜totally 清左。嫩,滑,香,甜。。全部做到。絕對係功架十足的招牌菜。
甜品拼盤
飽到頂住個肚,仲要泥個甜品拼盤?甜品拼盤有哂幾種唔同既糕點 。嘩。好靚呀。好啦食埋先。
椰汁糕同千層糕都係水準以上好吃. 面南瓜蛋甜品好精緻,第一次見到咁細嘅南瓜仔啊。中間注滿甜雞蛋。幾有特色。
呢間餐廳佔地全層,台同台之間的距離很遠,私人空間好足夠,而且設計好有泰國園林感覺。感覺就好似自己置身左響沙美島嘅海灘酒店餐廳。問過餐廳嘅侍應話原來所有嘅擺設都係有泰國精心搜羅返嚟嘅!來到呢度座位環境都好舒適。可以在好舒適既感覺去享受一餐豐富的晚餐。
係廁所經過嘅時候一道門,發現呢度都有一個好驚喜嘅唱K房!!!!公司或者朋友包箱都絕對冇問題啊!
2014-11-28
大頭蝦冬陰功