2016-10-28 456 瀏覽
心情納悶嘅十月尾,就自己去尖沙咀食個鐵板燒開心吓!環境唔大不過舒適,望住大廚喺我面前鐵板燒,幾納悶嘅心都變得開朗啦日本真蠔一塊麵包、一隻蠔及櫻花蝦排排企,之後就將隻蠔拎出嚟燒,清脆嘅沙沙聲幾咁吸引!再加啲洋蔥汁、黑椒及櫻花蝦就上菜了。隻蠔燒得啱啱好,外脆內軟,又冇縮水,蠔味勁香濃,配合櫻花蝦一齊食,徘徊在似脆又綿之間,口感極好!黑毛A4伊藤和牛原來塊麵包係用來墊住啲和牛㗎!切成粒嘅牛肉外脆,一咬開啲肉汁就爆發出嚟,中間夾雜好多脂肪,真係好邪惡,但又真係好軟腍好好味;盡吸和牛油嘅麵包太好味喇.... 食食吓突然醒起,點解冇蒜片嘅,即刻同師傅講返聲,多蒜吖唔該!但佢哋話,呢度嘅鐵板燒係比較fusion啲,當外面嘅鐵板燒俾幾式醬你點、樣樣加蒜片加大量醬汁嘅時候,佢哋係比較反傳統,牛肉係棄用蒜片,反而以岩鹽及wasabi吊味。第一次食冇蒜片嘅牛肉粒,反而更能食得出牛肉嘅鮮味!季節野菜有紅椒、翠玉瓜、冬菇及茄子,燒得爽脆炒飯喺荷包蛋上面灑滿飯粒,之後加入黃瓜、蔥粒、小女子..... 心諗乜嘢係小女子?!原來係用昆布及醬汁煮幾個鐘嘅白飯魚仔啊!太得意喇!整個炒飯因為有黃瓜而口感提升、因為有小女子而
蟹肉沙律

季節野菜

有紅椒、翠玉瓜、冬菇及茄子,燒得爽脆
炒飯

喺荷包蛋上面灑滿飯粒,之後加入黃瓜、蔥粒、小女子..... 心諗乜嘢係小女子?!原來係用昆布及醬汁煮幾個鐘嘅白飯魚仔啊!太得意喇!整個炒飯因為有黃瓜而口感提升、因為有小女子而變得更有味道。喺呢個時候芽菜就登場喇,的確如店員所講係比較淡味,重口味嘅朋友記住講聲要多鹹啊!我連埋個炒飯一齊食,所以味道都啱啱好,否則就會過鹹了
芽菜
甜品

咖啡奶凍上面有一粒藍莓點綴,奶凍嘅顏色唔鮮豔,但勝在唔係金玉其外敗絮其中,咖啡味超香濃,甜度適中,食完鐵板燒都唔會覺得好膩!
咖啡奶凍
隔離檯嘅客人點咗牛肉薄燒,八卦忙望吓師傅點煮啦,竟然發現非常有趣嘅事!就係又再反傳統,薄燒入面係夾住淮山漬,有趣!原來set lunch入面嘅黑豚薄燒係會包住kimchi㗎,哇crossover埋韓國嘢添,旁邊仲會有蘋果蓉嚟吊味,有創意!

食過好多鐵板燒,大部分都係較油膩及濃味,呢度勝在比較清淡啲,第一個就諗起最適合媽咪,下次帶佢嚟試吓先
2016-10-25
蟹肉沙律