餐廳: 天 · 悠蔬食
資訊:

2023-06-22 344 瀏覽
素食文化近年越來越流行,但邊個話食素一定係綠油油一片,一樣可以千變萬化~滿足口腹架。今次就去荃灣其中一間新式餐廳「找素」!店鋪裝修好少女心💓粉紅粉紅之餘,每個角落擺滿可愛公仔,天花仲有夢幻熱氣球添🌈❥ 和風照燒汁素鰻魚薄餅($188)薄脆餅底好香口,加上甜甜嘅照燒汁,甜脆甜脆又係直中我口味✌🏻主角素鰻魚~喂你扮得真係好似喎🤣吾單止外表有精細甘模仿魚肉同魚皮,連口感都好似真鰻魚甘軟綿綿。另外薄餅上面都仲有好多材料,包括翠玉瓜、蘆筍、菇菌,全部都好新鮮爽脆💚❥ 百靈菇青醬鮮豆包黑松露薯蓉焗千層闊麵($188)上枱超級熱辣辣🔥面頭有巨多拉絲芝士,邊邊位置芝士仲有脆邊,超邪惡呢😈第一次食百靈菇,口感幾爽滑,仲好有鮮味🍄由於都幾厚切,所以滿足感可以媲美食肉肉🤭 千層麵係我印象中一直都係軟冧冧嘅一道菜,但呢一個麵皮完全係刷新左我嘅觀念⚡️千層麵居然係可以咁QQ 🤤加上中間薯蓉順滑,又有新鮮豆包嘅軟綿,多重口感對比令成道菜食極都有吾悶🤣 些許番茄汁醬點綴住仲吾會膩添🍅 ❥ 香芒牛油果苜蓿芽手卷(跟餐+$18)苜蓿芽對我而言非常新奇😝上網睇左下資料,原來係一種蛋白質幾高嘅鹼性蔬菜,營養素礦物質滿滿🈵️味道

❥ 和風照燒汁素鰻魚薄餅($188)

❥ 百靈菇青醬鮮豆包黑松露薯蓉焗千層闊麵($188)

❥ 香芒牛油果苜蓿芽手卷(跟餐+$18)

苜蓿芽對我而言非常新奇😝上網睇左下資料,原來係一種蛋白質幾高嘅鹼性蔬菜,營養素礦物質滿滿🈵️味道係好清爽嘅,同脆紫菜一齊食係可以脆出新高度🤣係款好特別而且超級低碳手卷!

❥咖啡榛子乳酪蛋糕(跟餐+$5)
咖啡味出喎😎乳酪質地夠滑,餅底夠厚夠香,小小一件做晚餐嘅結尾非常完美👍🏻

❥椰汁斑蘭糕
中意餐廳嘅調味比較輕手,顧及到健康之餘更體驗到食材本身🥹呢款糕點甜度十分低,口感夠彈彈,真係岩曬我🤣
香芒牛油果苜蓿芽手卷