2023-01-13 159 瀏覽
原本只係鍾意上山下海既我,近年開始鍾意週圍發掘唔同既好西, 住左大埔咁耐,今次朋友介紹呢間主打星馬泰食菜式既餐廳,望住個Google Map,佢既地點唔會難搵,行到門口望下個門面,佢個招牌同入邊都幾光猛,但裝修比較貼地,唔細心既話,真係估唔到入面係食特色異國菜,故事當然教訓我地唔好以貌取人啦,因為唔入黎又點會知佢既食物都真係唔錯,而價錢亦好似佢既裝修咁一樣貼地親民,可以話平時食得多港式、日式、西式,新加坡式都幾貼近香港人口味!每次去餐廳食野,我都必定會叫佢既招牌,更何況呢度既招牌個樣相當值得打咭,而因為得兩個人食,叫到既野唔多,其實仲有好幾樣我想食架,唯有留返下次啦!新加坡辣椒軟殼蟹火山包$168話明係招牌,本身自己都鍾意食包,但今次呢個野的確唔錯,緊記要襯熱食,自己親手為火山包淋上令人食指大動既辣醬,個醬係咖喱色,而本身係微辣,就算唔食得辣既人都一樣入到口,而佢辣中帶有少少甜味,同個包配合得好好,食下又一舊食下又一舊,唔係好停到,而包入面仲會有青口、蜆仔同軟殼蟹,海鮮入口完全索哂個醬,又開胃又惹味,我同朋友都食得好開心森巴醬通菜$36自己係去過馬來西亞既,但一直唔知咩野係森巴醬,由店
新加坡辣椒軟殼蟹火山包$168

森巴醬通菜$36
自己係去過馬來西亞既,但一直唔知咩野係森巴醬,由店員講解完先知原來係馬拉家家戶戶都有樽,同香港人支辣椒醬/油或者胡椒粉一樣,乜都要落,炒完出黎既菜有佢獨特既味道,又係一味開胃菜
串燒$22@兩串
個醬依舊係令人開胃既,而雞肉牛肉係正常水準,冇話有咩大驚喜,
豬扒藍蝶花梛漿飯$69
因為住大埔,更加知道大埔鳳園有個蝶豆樂園,唔知呢度既蝶豆又關唔關果邊事呢? 講返個飯,飯身較乾,但滲透著微微既梛漿味,撈埋啲花生同小魚仔個配搭就即刻出色左,至於伴碟既雞翼同豬扒個人覺得較為普通,下次試下其他餸先!
森巴醬通菜
惹味沙嗲雞/牛肉串燒