黑門水產すいさん (Fashion Walk)

2023-11-16 29 瀏覽
小妹爸係一位非常鍾意食魚料理既人,不論煎、炒、煮、炸、燒或刺身,平時又好喜歡睇去街市買魚既Youtube片,今晚襯飛東京前,帶老父去間位於銅鑼灣Fashion Walk既日本餐廳撐枱腳,亦係小妹口袋名單店之一,就係《黑門水產すいさん》❣️未入黑門水產すいさん前,已經被Fashion Walk內既餐廳吸引🤩,嘩!好多唔同種類嘅美食吖,小妹早前去既「Burgeroom」就係其中一間啦😄行到黑門水產すいさん,發現好有特色,戶外區嘅座位係黑色凳配紅色咕𠱸,正門係大魚既門前簾,同餐廳名好搭🤭入到去被成間餐廳既設計震撼咗,小妹覺得呢度好靚吖🩷🩷🩷仿如置身於船上般⛴️⛴️打開餐牌,咩都有得食,係會令人有選擇困難「幾經辛苦」先揀到6-7款料理:1️⃣ 黑門令蟹味噌甲羅燒蟹膏好香甜濃味,入口有啲辣辣地,冇咁膩;搭配炸蒜同梳打餅,令其口感提升👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣ 黑門令大漁魚子醬脆脆包脆脆包上配料豐富💖 海膽、魚子醬、蟹籽、三文魚子、蝦刺身、蟹肉、拖羅茸、蔥花,味道同口感都十分好食,睇住呢件脆脆包,令小妹覺得佢充滿香港特色「建築面積咁細,都可以擺咁多嘢」3️⃣ 豚肉湯牛肉稻庭烏冬豚肉湯底乳白色,一睇就知幾過長時間熬製而成,飲

1️⃣ 黑門令蟹味噌甲羅燒

2️⃣ 黑門令大漁魚子醬脆脆包

3️⃣ 豚肉湯牛肉稻庭烏冬
豚肉湯底乳白色,一睇就知幾過長時間熬製而成,飲落香甜美味,再配好味嘅牛肉同煙韌的稻庭烏冬,簡直完美😍

4️⃣ 什錦天婦羅
熱辣辣,炸得好靚,皮薄番薯、南瓜、茄子甜,蝦天婦羅又厚肉,青椒仔唔辣架😍成日覺得外表好辣但食落唔辣嘅,都好有驚喜🥰🥰

5️⃣ 北海道秋刀魚刺身
小妹父對於呢款秋刀魚刺身高度讚揚啊🥳🥳
秋刀魚肉嫩滑,本身已經好好味,沾醬後更加惹味,而且市面比較少有,好開心起呢度食到咁好食既刺身😚😚😚

6️⃣ 豆腐魚頭湯
秋刀魚魚身被我地食完,剩低既魚頭又唔想浪費喎,店員姐姐推介不如加錢來碗魚頭湯🤓,炸過既魚煮湯,一啲都唔腥仲好鮮甜,湯碗同碟係一套令成碗湯更為加分😊

7️⃣ 赤魚一夜干(半條)
通常一夜干都係一整條嘛,居然見到可以叫半條😍😍有啲激動,終於可以滿足到兩個人又可以試下又唔怕食唔晒!魚肉有咬口又夠味,味道啱啱好唔會過咸,愛吃魚既小妹爸再次高度評價「彈彈口,好正😊好少燒得咁好食」

🍹白桃汁
諗住食一夜干,配杯飲品又唔想飲酒,於是乎叫杯白桃汁,點知❣️ 好似原個桃肉榨汁而成咁,又濃郁又好味😋

整體來講,呢度既價錢對得住食物質素同服務,小妹父食得好滿意同開心,小妹已經覺得好夠👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻因為實在太滿意,今次分享比較長篇。
黑門令大漁魚子醬脆脆包
什錦天婦羅、豚肉湯牛肉稻庭烏冬
北海道秋刀魚刺身
赤魚一夜干(半條)
白桃汁
豆腐魚頭湯
2023-11-16
黑門令大漁魚子醬脆脆包
什錦天婦羅、豚肉湯牛肉稻庭烏冬
北海道秋刀魚刺身
赤魚一夜干(半條)
白桃汁
豆腐魚頭湯