餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
有幾次經過灣仔都會見到呢間韓國排房,店面果隻韓服機械人,非常吸睛而且好有時尚感,今日決定同女朋友黎試下,結果如我所料,可說是我食過咁多間韓國排房,整體各方面都係一個頂級既水平。環境: 樓底好高,成個空間感覺好闊落,環境影響下,食野都食得好舒暢。餐廳設有多個大卡位,韓式排房最出色既係有好多種類既前菜,一碟碟放滿成張台,所以咁大既卡位絕對坐得非常舒適。服務:店員好有禮貌同笑容,點菜時會慢慢同你介紹講解。到燒肉既時間,為左令你享受到高級韓牛既質素,店員會全程幫你燒,好貼心,間唔中都會同你傾下計講解下咁。店員話佢地有3間獨立而空間大VIP房,3個VIP房係傾生意商務好地方,經常都會有人book VIP房傾生意,食住韓牛咁傾,生意都易傾得成啦其實。我同女朋友點左一個 House Dry Age steak $680 per person好記得店員話餐廳用左28-45日熟成牛肉,會先設熟成櫃,再自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道。佢地既西式厚切熟成扒,亦會配韓式前菜。佢黎左既熟成麻油拌生牛肉 配 醬油盛合生牛肉好好味,上面仲有魚子醬,作為開頭好開胃。醬油盛合仲好食,有醬油蝦同埋醬油鮑魚

我同女朋友點左一個

佢黎左既熟成麻油拌生牛肉 配 醬油盛合
生牛肉好好味,上面仲有魚子醬,作為開頭好開胃。醬油盛合仲好食,有醬油蝦同埋醬油鮑魚,呢間所有控制都好好,非常新鮮,味道亦好高水準。

黎到主菜我地叫左Multi beef feast
(包含是日熟成肉,熟成醬油牛肋肉,和牛牛舌,和牛橫隔膜肉)
當中我最鐘意食係和牛橫隔膜肉,聽個名都知呢位係比較少,佢油花分佈平均得黎亦好有牛香同好淋,可以稱得上完美。
其次係熟成醬油牛肋肉,用醬油帶出另外一個層次,甜甜地咁。好高水準。
Multi beef feast

和牛三角 $280
食牛食到興起,另外加多個油花分佈最好既和牛三角,睇到佢粉紅既色就知佢好有牛油香,而家睇返都流口水。
和牛三角

叫左一杯紅酒 Allees de Cantermerle 2013 $108
呢隻酒我之前都飲過,個人覺得配紅酒幾夾,佢帶點藍莓同士多啤梨果香,中段有少少木桶味,餘韻則有少少朱古力奶油感覺,係一隻比較溫柔既酒。
Allees de Cantemerle 2013

泡菜和牛炒飯
味道比起平時食帶少少辣香,味道好夠,而且有好多牛肉。

大醬湯配飯
大醬湯既調味好夠,夾埋白飯一齊食係享受,當然湯內既牛亦係用上店家既熟成肉。

最後食埋個甜品
義式經典提拉米蘇 $72
好大份,但呢個真係超好食,底有咖啡汁,女友最愛。
義式經典提拉米蘇

焦糖海鹽雪糕 $72
海鹽味同焦糖一向都係最佳配搭,為呢段美食之旅作一個美滿既結尾。

焦糖海鹽雪糕

Multi beef feast