2009-08-04 31 瀏覽
媽媽生日的大日子就算風大雨大都無阻為她慶祝心呢??自助餐六時三十分開始,六時廿分己準時到達,由於只有四個人最後可以順利坐梳化位置6點半左右待應放低牛油和麵包.其實,麵包味道一般,可以不吃,留肚吃其它食物還好夠鐘就立刻外出巡一巡有甚麼食物,文華的自助餐食物款式果然比較少.第一件事當然要先取海鮮,海鮮中的生蠔兩款幾新鮮有海水味唔差,只是偶然有蝦殼.蝦有兩款,一款是大而無檔的大蝦,只是得個大字,全完無甜味,可以不吃.另款沒有殼的蝦好鮮甜又夠彈牙,超級好味,至於螺不吃也擺,太多殼的碎渾在當中,著實沒有心機吃.長腳蟹有蟹的鮮味,可惜略嫌鹹了一點冷盤:莎樂美腸,火腿,煙三文魚,巴馬火腿也只有一個字形容晒,鹹.鹹到完全食唔到應有的味道.沙律:有幾款的,還有一些菜可以自己加落沙律或齋食也可以刺身:三文魚,八爪魚,立魚,八爪魚,吞拿魚和北寄貝,款式唔算少,只是味道一般.三文魚也唔夠新鮮肥美壽司:三文魚,吞拿魚,腐皮,魷魚,赤貝,加洲卷等等(因經常轉換款式)湯:一款是海鮮湯,一款是粟米湯,兩款湯也是普普通通無甚特別熱盤:應該唔只五款,我記有薯仔和牛肉粉絲,炸雞翼芝士:有幾款芝士選擇燒牛肉:這款牛肉真係超級
沙律:有幾款的,還有一些菜可以自己加落沙律或齋食也可以
湯:一款是海鮮湯,一款是粟米湯,兩款湯也是普普通通無甚特別
熱盤:應該唔只五款,我記有薯仔和牛肉粉絲,炸雞
芝士:有幾款芝士選擇
燒牛肉:這款牛肉真係超級有肉味之餘,又夠軟滑淋,唔洗用汁都己經好好味,最好是可以任選吃生一點還是熟一點,不會經常吃到柴皮牛肉
甜品:有十多款的的骰骰的甜品,可以試多幾款.各款甜品自助餐來說唔算差,只是談不上有甚麼驚喜出現.最愛那個芝士餅再加上藍莓醬,最好是真的好有芝味,啱晒我呢個愛芝一族了.第二最愛是朱古力蛋糕,這個朱古力好香好滑,加埋有一粒小小朱古力,對於唔太愛朱古力的也覺得超好味,至於啫喱杯的甜品不吃也不是損失
生果:有一大盤生果可以自取
餐飲凍檸水的檸檬無味的,最特別軟管是好耐無見過小學時飲汽水軟軟的飲管,見到唔知點解好開心喎
服務:我覺得表現得幾差,作為一間五星級酒店來說是極度唔合格.首先,去取位時前面有幾位顧客,待應生找不到他們訂位記錄.我們就陪住一齊企,過了一陣才有人問我們是否跟前面的客人一齊,之後我們也要企係度等左一陣,前前後後夾埋都有五分鐘以上.唔好講五星期酒店就算去普通食肆攞位都唔洗等咁耐
2.後面的梳化位有人食完下午茶自助餐,隔左好耐先有人執,待應執完時好大力咁用個咕臣拍來拍去,發出聲響好煩厭
3.早到是安排了坐位先坐,可惜水都一樣無杯,直到開始自助餐才有人斟水,就算無開始客人來到係咪都可以先安排水呢??
4.無人執碟,己經唔算好滿坐,都有時會無人執碟的,個別待應粗聲粗氣.無乜禮貌
5.我吃甜品時待應收晒我的刀叉,也沒有問過我,最後也沒有換一套新的給我,收無話唔得,只是收之前係咪都應該問下我呢
6.因為用了某本書抽奬的買一送一優惠,結賬時給待應,他竟然唔係拎去找數位看,而是在我們面前一看再看,我覺得唔太尊重客人,要看不是不可以,而唔係企在客人面前看這麼久.
環境:因為在閣樓關係,環境十分之好,好舒服,可以慢慢食下傾下計,不錯.只是橙光有昏暗,食食下好想覺覺豬啊
總結:原價也是298元一個自助晚餐,價錢相當超值,只是食物質素和服務也是一般.當然我只需付150元的晚餐當然是超值價,尤其剩吃牛肉也值回票價.只是真沒有再看的意慾,這個自助餐試過就算了

各式海鮮
各款刺身