咖啡灣係我同男朋友第一次單獨約會嘅地方☺️個陣都只係得太和一間~估唔到短短兩年 依家已經有3間分店😳太和個間食左好多次 可以話係情意結😂😂但更加係我覺得咖啡灣真係我食過咁多間cafe最高質素嘅一間~由前菜小食、主食意粉漢堡到甜品真係無咩邊樣有地方可以挑剔🤤話我打手都係咁話嫁喇!今次突登黎到荃灣呢間試下佢呢間嘅店舖限定☺️.荃灣呢間會比太和店闊落好多~~感覺夢幻啲!入左去好似去左個小樂園咁同埋見到佢門口仲有隻半個人咁高嘅天鵝omg😳裝修會唔會太重本😂😂😂.坐低真係眼花撩亂 比起太和店好似真係多好多選擇~.香草白酒忌廉煮蜆 ($64)一上檯熱辣辣香氣撲鼻🤤 忌廉唔會太厚身所以食落唔膩加上有白油嘅清甜 令到個蜆唔會太單調之餘 又有d creamy嘅質感.山賊雞翼 ($86)有兩種醬 一個係唔杰身嘅蜜糖 另一款類似墨西哥辣醬本身雞翼炸得好香口 炸粉又唔會太厚 點埋醬更加惹味食到停唔到口!.海膽黑松露蟹蓋飯 ($178)呢個就係荃灣限定+推介 真係超級重量級啊😍超大一份 夠3個人shareee一大隻蟹蓋係中間 上面舖上超蟹海膽同黑松露海膽完全唔腥 超鮮甜🤤汁係酸酸甜甜嘅海鮮汁 上面再配上少少忌廉汁
咖啡灣係我同男朋友第一次單獨約會嘅地方☺️
個陣都只係得太和一間~估唔到短短兩年 依家已經有3間分店😳
太和個間食左好多次 可以話係情意結😂😂

今次突登黎到荃灣呢間試下佢呢間嘅店舖限定☺️
荃灣呢間會比太和店闊落好多~~
感覺夢幻啲!入左去好似去左個小樂園咁

坐低真係眼花撩亂 比起太和店好似真係多好多選擇~
香草白酒忌廉煮蜆 ($64)
一上檯熱辣辣香氣撲鼻🤤 忌廉唔會太厚身所以食落唔膩
香草白酒忌廉煮蜆

山賊雞翼 ($86)
有兩種醬 一個係唔杰身嘅蜜糖 另一款類似墨西哥辣醬
本身雞翼炸得好香口 炸粉又唔會太厚 點埋醬更加惹味
食到停唔到口!
山賊雞翼

海膽黑松露蟹蓋飯 ($178)
呢個就係荃灣限定+推介
真係超級重量級啊😍超大一份 夠3個人shareee
一大隻蟹蓋係中間 上面舖上超蟹海膽同黑松露
海膽完全唔腥 超鮮甜🤤
汁係酸酸甜甜嘅海鮮汁 上面再配上少少忌廉汁 好濃郁但唔膩 愈食會愈開胃~
海膽黑松露蟹蓋飯

香辣蒜香蝦義大利麵 ($83)
個人認為義大利麵真係咖啡灣嘅強項 食左咁多次都係水準以上 義大利麵條帶嚼勁 al dente嘅質感 唔會腍哂
蝦咬落超級爽甜😋
香辣蒜香蝦義大利麵

益力多冰沙 ($39)
好在唔係坊間死甜個種!😳冰沙就係應該咁嫁嘛🙈
清甜解渴 好鍾意呢個濃度嘅益力多味
上面仲灑上少少oreo碎 令到好有口感🤝
益力多冰沙

玫瑰青提梳打 ($39)
呢杯細細杯 比我想像中甜啊~~~
不過玫瑰味唔假 而且青提感覺好fresh!
玫瑰青提梳打

桂花珍珠牛乳窩夫 ($72)
淋上清清地嘅桂花糖漿 未試過呢個組合
又幾特別幾香甜😳😳
窩夫係依舊嘅外層邊皮焗到微脆 入面咬開綿密 好鍾意
呢個仲有我最愛超煙韌嘅粒粒珍珠🤤巧巧痴
桂花珍珠牛乳窩夫

食左咁多次咖啡灣 今次黎埋荃灣真係無一次令我失望
個人認為真係係我食過最好嘅cafe
最緊要佢地出嘅麵食同飯都keep住創新 唔係黎黎去去食cafe個啲款式 係呢度先會食到🤝
抵我已經做左長期粉絲😍一定要再食嗚~~~
香草白酒忌廉煮蜆
海膽黑松露蟹蓋飯