餐廳: 極尚大喜屋 (銅鑼灣廣場一期)
資訊:

2017-10-13 19965 瀏覽
「啤王」老五吹得、飲得、又食得,最鍾意就係四周尋覓高質抵食o既放題店。上個月佢喺社交網上得悉銅鑼灣新開咗間「極尚大喜屋日本料理」,因記得XO仔屬同道中人,所以就立刻約訂中秋後一齊去擦餐勁o既!嘩,真係冇諗過一早訂咗枱都要落返大廈門口排隊攞籌入座。街上o既人龍打哂蛇餅都幾誇張架,途人見到都走咗過黎了解情況,當中更不乏外國遊客,廣告效益可以話係滿分呀!兩口子被安排入座梳化式二人卡位,比之前去過o既餐廳寬闊舒服得多。桌上擺有兩本厚厚o既皮套餐牌、齊備o既餐具、鮮橙色o既棄骨桶、醬油、乾濕紙巾,感覺非常衛生。深知小肥每到一家新店都總愛巡視一番並拍下照片,為咗要善用三個鐘寶貴o既時間,老五就安排細佬出去攞啤酒,佢就負責填寫共有九頁之多o既彩圖點菜紙。店內其實有多款凍熱飲品提供,包括自助茶水、果汁、汽水、凍奶、涼茶、清酒、啤酒等等,就連即叫即做o既特飲都有幾種選擇,不過我地兩隻酒鬼就只攻啤酒,結果三個鐘每人飲咗八大罐,可謂超級歡樂!放題專家教落,埋位第一樣就係要先點魚生。由經驗豐富o既老五所剔選出黎o既刺身拼盤外觀極度震撼,果然係無人能敵!二人對「極尚大喜屋」全新分店o既刺身質素同樣感到好有意外驚
嘩,真係冇諗過一早訂咗枱都要落返大廈門口排隊攞籌入座
飲品
刺身拼盤
二人對「極尚大喜屋」全新分店o既刺身質素同樣感到好有意外驚喜
刺身拼盤
當中最令人情緒高漲o既必選粉紅潤澤,肥美鮮嫩,入口即溶o既卜口
卜口
正到我地重複又重複咁叫咗好多次,相信淨食依味已成功回本!
卜口
躲藏喺卜口後面o既厚切三文魚腩卜口前面o既油甘魚刺身均爽潤甜美,同屬高質之列,只不過當有得任食卜口時,數口奇精o既學長就話唔洗諗,一定要主攻卜口,出咗名順得人o既XO仔當然係俾佢話哂事啦
厚切三文魚腩
油甘魚刺身
白滑o既北海道帶子刺身幼嫩滑溜。
北海道帶子刺身
白雪雪o既馬刀貝刺身巧薄脆口
馬刀貝刺身
赤貝北寄貝刺身則同為爽脆潤甜。
赤貝刺身
北寄貝刺身
老五除咗係「啤王」,原來仲係「蝦王」一名,愛食甜蝦之餘仲好識「蝦」學弟添
甜蝦
頭輪刺身咁堅,兩口子當然係要追加啦!
刺身拼盤
由於醫生叮囑過要XO仔食少啲澱粉質,壽司嗰環就由身材瘦瘦o既師兄一人獨享。
壽司
為慶祝新店開幕,晚市每枱食客都可享用「磯燒海鮮拼盤」一客,每客有五款海鮮,份量以人頭計。
磯燒海鮮拼盤
鮑魚
甲羅燒
所有磯燒海鮮都要由自己黎燒,每枱都有張「食法指引」詳細講解燒煮時間及方法
只係我地兩個大男人都極少機會入廚,玩起上黎當真雞手鴨腳,哈哈,結果除咗燒燶咗啲海鮮之外,仲剪爛埋啲內臟
,唔洗旁人取笑,自己都有感慚愧
磯燒海鮮
咁多味磯燒海鮮中,只有自己識開口o既大蜆冇被燒焦,食落鮮甜得黎酒味醇濃,不得不讚賞燒功了得喎
磯燒大蜆
值得一讚o既就係店子不單樓底高,其冷氣亦好夠強勁,即使火爐喺餐桌長期開著都未有絲毫令小肥覺得熱
除咗回本海鮮之外,餐店中央位置仲有個於不同時段燒出不同燒肉o既燒味部。眼見第一輪o既燒雞早已排哂長龍,小弟就等到燒豬燒鵝出爐時先預早少少去等。
一夠鐘,師傅即衛生地帶上手套,從烤爐中攞出五隻燒豬,續一為食客切出豬件。個人覺得燒豬雖然係多咗少少肥膏,但其皮層烤得極為香脆,豬肉亦鬆軟夠肉汁。
燒豬
喺拎出燒豬時,師傅隨即於爐中吊燒鴨隻燒鴨好受大眾歡迎,出爐前十分鐘已有食客排定隊。燒鴨新鮮熱辣,皮脆肉香軟,確真美味
燒鴨
燒味以外o既中菜式有老火湯、花膠等等。
中菜式
貴為日本料理,「極尚大喜屋」當然係唔少得串燒炸物啦,當中XO仔認為屬送酒佳品必選爽脆惹味o既鹽燒牛舌汁燒煙肉秋葵
串燒炸物
極尚大喜屋日本料理」環境企理,晚市放題大部份菜式即點即做,新鮮衛生,週三晚成人每位$288,另收加一服務費,XO仔同「啤王」師兄都覺得主攻高質魚生及暢飲啤酒已夠回本
,大家真係咪走寶哦!
2017-10-11
厚切三文魚腩