餐廳: 極尚大喜屋 (銅鑼灣廣場一期)
資訊:

2018-04-07 1852 瀏覽
平時返工吃一頓午餐只有半小時, 趕頭趕命, 都不知吃了什麼, 而今日我卻豪出三小時來一頓午餐放題, 慢慢吃, 慢慢嘆, 老實說….不是假日也不會咁放縱自己, 不過諗深一層, 午餐放題不是假日吃, 幾時吃呀!? 又來到我常出沒的銅鑼灣, 左揀右揀, 最終選了這間位於銅鑼灣廣場一期的放題店, 一出港鐵B出口行幾分鐘就到, 極之方便。一出升隆機門便看到大大個燈光店名招牌, 相當搶眼。還有正在等入座的人龍, 看來這店挺受歡迎。餐店地方寬敞闊落, 分有兩區, 而中間就是食物食品自助區。兩區都設有多行長沙發和多張四至五人卡座, 出入通道亦闊落, 出出入入取食品相當方便, 空間大自然坐得舒服, 環境不錯。午巿放題時間12:00nn-3:00pm, 可任飲任食3小時, 時間絕對充足, 星期一至日成人收費都是 ($248+10%), 另外還有午巿定食, 但今日決意豪出三小時, 當然揀放題啦! 咦!? 為何枱上一張下點菜紙仔都沒有呢? 原來餐店又先進又環保, 客人只要用自己手機下載一個叫“飯糰”App就可下單點菜, 以此取代一疊疊的單菜紙仔, 用起既方便又環保, 而且並沒有漏單, 讚! 大家不用擔心, 除
午巿放題時間12:00nn-3:00pm, 可任飲任食3小時, 時間絕對充足, 星期一至日成人收費都是 ($248+10%), 另外還有午巿定食, 但今日決意豪出三小時, 當然揀放題啦! 咦!? 為何枱上一張下點菜紙仔都沒有呢? 原來餐店又先進又環保, 客人只要用自己手機下載一個叫“飯糰”App就可下單點菜, 以此取代一疊疊的單菜紙仔, 用起既方便又環保, 而且並沒有漏單, 讚! 大家不用擔心, 除有Free Wifi外, 各服務員還會細心地作出協助, 一點難度都沒有, 大人細路和長者都係咁“篤”, 哈!
飲品
梅酒
點好第一輪食品後, 便走出自助區看看。先準備飲品, 選擇非常多。凍飲方面, 大型飲品櫃有多款罐裝凍飲, 包括啤酒、汽水、果汁等等, 另外還有果茶、梅茶、清酒啤酒; 而熱飲選擇也不少, 包括罐裝飲品、紙包飲品、煎茶、咖啡、羅漢果茶、果茶洋甘菊等, 真係令人眼花撩亂。不過我一早已鎖定目標, 當然是梅酒, 入口微凍 (其實可加冰), 對我而言, 梅味不算突出, 並不太甜, 酒味較濃, 但也算很易入口, 不錯!
繼續把握時間去自助區取食物, 有多盆熱食, 今日有章魚燒、炸雞、炸薯角、沙薑雞腳、冬蔭功青口、蒜香芥蘭苗、瑞士雞翼、炒豬大腸、白汁年糕雞丸、清蒸海魚, 仲有片皮鴨燒雞。唔止呀! 還有姬松茸海星燉烏雞湯, 好豐富!
姬松茸海星燉烏雞燉湯
冬蔭功青口
吃凍食前先暖一暖胃子, 來一盅姬松茸海星燉烏雞燉湯, 熱度十足, 湯身清澈, 完全不油膩, 味道鮮香, 絕不欺場, 落足料, encore! 另外還嚐一嚐冬蔭功青口, 用料有不少雜菌、蕃茄、青口, 味道酸酸辣辣, 開胃惹味, 味道不錯, 但泛着不少紅油光。
凍食
除熱食外, 還有多款凍食, 包括一個小型沙律吧, 食材雖簡簡單單, 有三款沙律菜、車厘茄、粟米、蜜桃、菠蘿等, 還有多款醬汁配搭。另一邊還有辣螺肉、中華沙律、泡菜、醃蘿蔔、泰式鳳爪、煙鴨胸、涼拌雲耳、辣雞腎、凍蝦、凍青口、三式芝士配餅干等等, 又是很豐富! 揀了一碟雜沙律配黑松露和風汁, 再加中華沙律、涼拌雲耳 辣雞腎, 當中最吸引我是中華沙律, 清爽又入味。另外, 沙律菜 都很新鮮清爽, 拌入幽香的黑松露和風汁, 味道美味!
APP 的點菜介面相當清晰易用, 先揀類別, 再擊點細項的份量, 按 “送單”鍵後再確認一次各項先可 “確認送單”便完成。客人還可隨時check返自己的所有訂單, 設計不錯。數數看, 足足十三類, 分別有刺身、創作壽司壽司、火炙壽司、手卷、卷物、軍艦、一品料理、燒物、炸物、天婦羅、煮物和海之盛宴
刺身
身為刺身迷, 揀了劍魚腩、三文魚、油甘魚、拖羅、北海道帶子刺身 天使蝦刺身。肥美厚切的三文魚 色澤亮麗, 油脂分佈平均, 肉質柔軟油潤, 鮮味十足; 還有油甘魚刺身, 不算厚切,但肉質柔軟中帶微爽,啖啖鮮味油潤。天使蝦刺身 也不錯, 肉質爽中黏性, 也很新鮮, 但最愛還是拖羅刺身, 色澤粉紅亮麗,油脂如雪花般佈滿全片,肉質柔軟,油香四溢, 回味! 估不到放題都有此質素的任點拖羅刺身, 必要再來一round!
三款火炙壽司
一向都認為飯類是飽肚之物, 所以只點了三款火炙壽司和一款壽司。有火炙三文魚腩壽司、火炙海鹽左口魚壽司、火炙原條海鰻壽司 海膽軍艦, 每件size細細, 不會咁易飽肚, 正合我心意。
先吃火炙三文魚, 炙燒的時間掌握得剛好, 迫出魚油, 肉質油潤兼柔軟, 加上連壽司飯 也經稍稍火炙, 更添美味, 再來一件吧! 另一款火炙原條海鰻壽司 也是必吃之選, 故不到連放題也可吃到原條的海鰻, 的確幾重本。經燒的海鰻 外表炙至帶點焦燶, 肉質柔軟嫩口, 若然塗少一點鰻魚汁, 相信能嚐到本身鮮味會更美味。
燒物
來多燒物, 有燒秋葵、燒蕃薯仔、燒翠肉瓜 燒菠蘿。如拇指般大小的日式蕃薯仔外皮柔嫩, 內肉粉綿香甜, 挺吸引; 但燒秋葵就令人失望, 硬至完全吃不到, 噢!
燒物
反而燒翠肉瓜 燒得剛好, 保持色澤翠綠, 爽腍之間, 又有瓜汁, 以一些鹽調味, 簡單而美味。燒新鮮菠蘿 令人吃得非常滿意, 大件厚切的菠蘿色澤鮮黃, 帶些焦色, 入口微暖, 極之香甜多汁, 相當新鮮美味, 兩者都再encore。
蒲燒鰻魚
海之盛宴中揀了蒲燒鰻魚 北海燒帆立貝蒲燒鰻魚 面底同樣沾滿微甜的燒汁, 肉質亦腍嫩肥美, 也不錯!
北海燒帆立貝
北海燒帆立貝 燒得金黃, 以蟹籽 洋蔥 芝士汁 同燒, 鹹香惹味, 而內裏的帆立貝 熱辣辣, 肉厚彈牙, 質素不俗。其實味道好吸引, 但略為油膩了一點, 還是留肚吧!
吉品鮑汁燴花膠盛宴
花膠是女人的恩物, 絕不能錯過, 來一客吉品鮑汁燴花膠盛宴。嘩! 好大件花膠, 滑嘟嘟兼富有膠質, 絕不欺場, 雖配菜略為過腍, 但很入味, 仲有隻爽滑的花菇, 有如此質素, 還可挑剔嗎?
有三個雪糕冰櫃
MÕVENPICK品牌雪糕任吃
輪到自助甜品, 選擇都唔少, 絕對可滿足大家。 先有三個雪糕冰櫃, 放滿雪糕杯、甜筒、冰條和雪糕糯米糍, 各有不同口味添! 雪糕 的亮點是除了有三款口味的Haagen-Dazs品牌雪糕外,還有款MÕVENPICK品牌雪糕, 重點是任吃, 並非好似其他放題店只限每人一杯, 夠晒慷慨。
甜品凍櫃有一些啲啲骰骰的甜點
生果凍櫃有四款生果
另外, 甜品凍櫃也有一些啲啲骰骰的甜點, 一啖一口, 有朱古力蛋糕、紅豆批、芝士糕、朱古力批、迷你豆腐花、木槺布丁、奶凍、乳酪 等等…另一邊仲有一個生果凍櫃, 切得都幾靚, 有橙、火龍果、西瓜和哈蜜瓜
甜品水果雪糕
第一輪先要了我最愛的MÕVENPICK品牌雪糕, 雖只有士多啤梨味, 但都滿足, 還有朱古力批 也不錯, 濃濃的朱古力味, 不太油膩, 只是批底腍咗….生果 都很新鮮多汁, 最喜歡是哈蜜瓜。
甜品雪糕
其實已飽到一個點, 但還忍不住來多一輪甜品, 因為敵不過Haagen-Dazs的Cherry Blossom新口味雪糕, 好想試試。味道清清地, 帶有花香, 也不錯! 至於那件啲骰的朱古力蛋糕 都幾鬆軟, 但味道還是不及朱古力批。
今日全程用手機下單, 唔駛揭來揭去, 啲下單紙又唔會飛來飛去, 既放便又環保, 重點是全程沒有漏單。雖然曾經也去過一間放題店用iPad下單, 但就重了一點, 餐店還要擔心安全問題…還是客人用返自己手機較理想。今次放題新體驗, 讚呀! 但就全場啲人都機不離手, 越來越多低頭族……
2018-04-04
姬松茸海星燉烏雞燉湯