2016-03-26 3269 瀏覽
不知不覺為食妹女漢子的形象已深入民心有幸成為同事偶爾晚餐聚餐的飯腳唔多唔少多得"他",但同樣好辣嘅佢今日有事黎唔到,我地由5變4, 只能食少樣野啦今晚終於黎到之前飲恨因full booking 黎唔到的四姐川菜,我好期待架!!因為飯腳們並唔係話太食得辣但專登就我食川菜,我好感激第二次食辣嘅私房菜,第一次係跟朋友到另一間出名食酸辣粉的私房菜試菜呢次黎到呢度,先講講位置真係有d估唔到因為喺商業大廈一樓,唔係同事黎過介紹,真係唔知呢到有好野食上到一樓,雖然店鋪不大,但坐得幾舒服,枱同枱之間好有空間感,亦有大枱坐到10-12人,三五知己或家庭聚餐不錯的選擇這裏的私房菜,是每位定價$300 免加一在點菜單按人數去選定幾多涼菜及主菜我地一行4人,總共可點3涼菜,4主菜而辣度,因知道唔係每人都食辣,只好叫左小辣涼菜我地揀左1.夫妻肺片唔知是否嗌了小辣的關係,我嫌不夠味道 2. 重慶口水雞雖然小辣滿足唔到我愛食辣的程度,但呢個味道不錯,而且雞肉亦不會老,幾好幾好 3. 四川涼麵呢個係3個我地揀嘅涼菜中,最出色的,麵一上枱,職員仲會幫手撈起,至少我地唔怕掛住傾而撈唔匀呀,哈哈,味道好好,值得一吃
不知不覺為食妹女漢子的形象已深入民心

因為飯腳們並唔係話太食得辣

但專登就我食川菜,我好感激

呢次黎到呢度,先講講位置真係有d估唔到

因為喺商業大廈一樓,唔係同事黎過介紹,真係唔知呢到有好野食

這裏的私房菜,是每位定價$300 免加一

在點菜單按人數去選定幾多涼菜及主菜

我地一行4人,總共可點3涼菜,4主菜

而辣度,因知道唔係每人都食辣,只好叫左小辣

涼菜我地揀左

1.夫妻肺片

唔知是否嗌了小辣的關係,我嫌不夠味道
夫妻肺片

2. 重慶口水雞

重慶口水雞

3. 四川涼麵

呢個係3個我地揀嘅涼菜中,最出色的,麵一上枱,職員仲會幫手撈起,至少我地唔怕掛住傾而撈唔匀呀,哈哈,味道好好,值得一吃,涼麵是幼麵,最啱晚餐唔太食澱粉質的我(愛吃辣的朋友可以試中辣或大辣吧,小辣真係。。舌尖上的一點刺激感也沒有)
四川涼麵

而主菜:

4. 川式椒鹽蝦

蝦夠大隻,份量每人有2隻到,雖然用椒鹽炒,但味道不會太咸,而且好香口,我當左黃金蝦咁食呢,至於佢名字叫川式,但是沒有辣的
川式椒鹽蝦

5. 水煮牛肉

嘩。。終於到為食妹最愛-水煮菜式,其實大家都知,水煮雖然用好多辣椒,大大碗紅油,但只要叫小辣,其實辣度並不是那麼可怕(但不能食辣的同事食左都覺得好辣,哈哈,恕為食妹今次有d不能中立了,因為食辣的感覺真係人人唔同架)

牛肉雖然大片,但好滑,一d 都唔會煮到難𡁻

連埋一堆辣椒、花椒粒一齊食呢。。簡直。。正!!哈哈
水煮牛肉

5. 黃燜雞

又是配合唔係太食得辣的同事而叫的,完全不辣,燜雞的味道,有一點點像蠔油加酒燜雞吧。。雖然叫做燜雞,但係一d都唔老,而且帶有一d我估係菇類的一齊燜(我心繫我的水煮牛,所以呢個,我只試了雞肉喇), 如果唔食辣的朋友可以叫呢個陪食辣嘅朋友
黃燜雞

6. 川式回鍋肉

其實為食妹好怕肥,所以絕少會食回鍋肉,但既然大家一齊食飯,就避不了,都試食了,一片片回鍋肉切得薄身,肉的油脂味道不會太膩,因川式煮法,有小小辣味,味道不錯(我想缺席的那位同事,會特別喜歡呢度菜)
川式回鍋肉

食飯中途,四姐耐唔耐會出黎同熟客們打招呼,問下食物味道夠唔夠味、份量夠嘛,總括黎講,我覺得呢間私房菜好有親切感,如果有機會我會再黎

下次希望同我一齊食嘅會係可以食中辣嘅朋友,搵到肯陪我食辣的,已經難,更何況要中辣。。

要珍惜肯用自己時間跟自己食飯嘅朋友,有緣才會相識

最後,今次靜雞雞同你地講,小辣對為食妹真係太小兒科了
2016-03-24
四川涼麵