2023-06-02 92 瀏覽
ASOK Thai Garden 白色門面, 給人一種清新脫俗感覺.入門設計有植物及燭光擺設, 帶著泰式品味.餐廳播著泰國歌曲.  座位美觀, 藤椅, 木質傢具, 加上太陽傘,  令人有悠閒輕鬆感覺.店員有效率, 我們坐下便快速送來餐牌, 食品款式很多, 價錢適中.酒吧藤製座椅及吊燈好配襯.如果預早訂到塌塌米座位, 坐在大玻璃窗旁, 開心又舒適.枱上岩鹽燈, 燈光浪漫,  看看 Drink menu,  先點兩杯 Cocktail. Kanchanaburi  令人懷念 北碧 桂河大橋  River Kwai 景色  , 立即落單送到了,  花花夾香茅造型不錯,  酒精濃度吾高, 味道清涼,  with Gin, Thai Basil, lime Juice, 另一杯也有來頭,   KO Samui,   迷人蘇梅島,   杯形可愛, 顏色亮麗,  有 Rum ,  Coconut water, Grapefruit juice, lime juice and Malibu, 制出雙色組合.  酒精濃度溫和,  有清清甜甜的感覺. 夏天理想頭盤,  酸辣青芒大蝦沙律,   主角有兩隻巨
入門設計有植物及燭光擺設, 帶著泰式品味.
酒吧藤製座椅及吊燈好配襯.
如果預早訂到塌塌米座位, 坐在大玻璃窗旁, 開心又舒適.
 夏天理想頭盤,  酸辣青芒大蝦沙律,   主角有兩隻巨形大蝦,
酸辣青芒大蝦沙律
沙律菜翠綠鮮爽, 酸辣青芒調味正, 還配有香脆腰果.  食得勁開胃.
巨形大蝦肉質彈牙, 好新鮮.
泰式小食拼盤,  用圓形藤器拼盤送上,   內有七款小食:  免治豬肉棒, 炸魚餅, 雞肉棗, 清邁腸, 蒜蓉包, (每款三件)    另有炸脆豬皮,  及燒菠蘿.  配有兩樣醬汁,  好豐富.
泰式小食拼盤
免治豬肉棒,  炸得很到位, 嫩滑而不乾身, 沾上秘製香濃沙嗲汁一齊食, 相當惹味.
泰式魚餅, 賣相靚. 咬開有魚香, 點些醬汁一齊食, 非常好味!  雞肉棗, 清邁腸, 惹味 好食,  蒜蓉包烘得香脆, 有濃濃 蒜香牛油味,  燒菠蘿好新鮮, 甜味十足.
接著送上  紅咖喱牛配烤餅四塊 .
紅咖喱牛 另配烤餅四塊
紅咖喱少辣而偏些甜, 味夠香濃, 牛肉鮮嫩, 口感滑, 伴有薯仔.  份量吾少.
烤餅一客四件, 厚薄適中, 很鬆脆.  沾上咖喱汁, 一流好食.
蒜片烤羊架.   羊架三枝烤得 熱騰騰,   連同 配菜, 自家製醬汁,  用木盤盛載.
羊架外層烤得香脆, 肉嫩多汁, 蒜片香味濃, 除去羊羶味, 配有綿滑牛油薯蓉,  車厘茄, 焗粟米, 蔬菜, 吃得健康.
蒜片烤羊架
羊架啖啖肉,  配合醬汁好好味.
食物款式多選擇,  夠摩登, 新風味, 食材新鮮, 份量足.  會再來.
酸辣青芒大蝦沙律
泰式小食拼盤