Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

2021-11-12 891 瀏覽
近年冇得去外地旅遊,就想係香港搵一D有外遊感覺既地方。今次黎到中東feel既打卡餐廳,一入門口位已經同出面兩個世界咁,餐廳仲有間房特別靚,吊燈、地磚、梳化等,都靚到好似去左阿拉伯國家咁!呢度叫野食,幾乎都要google過先知係咩野食黎(笑)。由湯開結就已經有種「估你唔到」既感覺,明明係雞湯,但睇出黎偏忌廉白湯既感覺。然後小食方面都好多款式,鷹嘴豆蓉配pita bread,算係中東最常見既野食之一。炸豆餅Falafel同埋少少咖喱味既菠菜餃Spinach Sambusek都好有特色,試D唔係平時接觸開既食品好有新鮮感~四款主菜入面叫左三個黎試,一款揀左Meat Ball Dawood Pasha,蕃茄醬汁配大大粒手打既肉丸,D汁用黎撈飯唔錯。第二款揀左Chicken Ala Tork,係一舊好大既雞卷,入面釀左鷹嘴豆同飯,好特別既做法。最後一款揀左Fish and Salmon Tajine,炸左既三文魚扒再用汁煮番,呢道菜做法有D似中菜,魚肉仲保持到好嫩滑。食飽記得要去廁所打個卡,入面個裝修真係好靚,牆上圖案用細細粒彩色磚拼成,洗手盤都靚到要影番張相(笑)
近年冇得去外地旅遊,就想係香港搵一D有外遊感覺既地方。

soup  of  the  day
Hummus