2023-10-26 27 瀏覽
去日本必食拉麵,喺香港都要搵啲出色嘅拉麵店試下先!上星期六我就去咗一嘗日本過江龍嘅「一郎」拉麵店,佢哋專心做好拉麵,有四款不同湯底口味可以揀,分別係「白、紫、黑、紅」!而家仲有每日限量10碗嘅龍蝦拉麵,不過每次去都已經賣晒,所以下次要早啲去啦!鰹魚醬油拉麵,拉麵煮得好彈牙,湯底有鰹魚嘅鮮味,加埋醬油嘅香氣,真係好開胃!一啖落肚,令人回味無窮!🍜🐟🍥😋黑蒜拉麵都係一個較濃郁口味嘅選擇!拉麵同湯底都帶有黑蒜嘅香氣,味道濃郁又香甜!加上彈牙嘅麵條,真係好好味!🍜🧄😍羽根餃子係一個非常受歡迎嘅小食!餃子外脆內嫩,味道鮮美,每一口都好滿足!🥟🤤紫芋薯餅餅皮金黃酥脆,內裡有紫薯嘅香甜味道,好特別!一啖落肚,口感豐富!🥮🍠😊飲品方面,我哋試咗靜岡蜜瓜梳打同元祖波子汽水。靜岡蜜瓜梳打清新甜美,帶有淡淡嘅蜜瓜香氣,非常解渴!元祖波子汽水係一個經典嘅選擇,汽水帶有波子嘅口感,味道獨特又爽口!🍹🍈🥤🍾總括而言,「一郎」拉麵店係一間非常出色嘅餐廳!鰹魚醬油拉麵、黑蒜拉麵同埋羽根餃子都值得一試!如果你想要探索不同湯底口味嘅拉麵,記得去「一郎」啦!🍜🖤🥟🍠🍹😊