餐廳: 小魚兒 (金馬大廈)
資訊:

2023-10-21 60 瀏覽
呢間食店嘅地點唔係經朋友介紹都好難發現,估唔到地點咁就腳,下次要同成班同事一齊去圍爐取暖先得喇!感覺上就係隱世美食,我以為我自己係火鍋奴,估唔到星期六嘅下午都咁多人上嚟打邊爐真係好有氣氛呀!第一次幫襯「小魚兒」,上網見到而家做緊75折勁抵食,天氣開始轉涼係時候食下火鍋,星期六嘅下午一行兩人到咗個重慶雞煲(半隻雞),叫咗個小辣,味道啱啱好,香辣濃郁,有少少麻嘅感覺,非常地道,讓人欲罷不能! 雞肉質地鮮嫩多汁,入口即化,雞肉好入味!而且呢度嘅配料勁多選擇,我哋揀咗金菇同娃娃菜,呢兩日係最吸味道的配料,果然不負所望,而且估唔到屙㗎啲牛肉細嘅份量都有咁多,肉質juicy😋。另一這店的獨特魅力就係呢間店舖除咗一般嘅雞煲仲有串燒,絕對沒有令人失望,我哋叫咗兩吋雞軟骨、一串牛舌同一串燒菠蘿!我估唔到佢哋串燒嘅價錢咁抵食,唔食雞煲淨係食串燒都好正,雞軟骨消得外脆香口,牛舌我就比較一般因個人喜歡日式嘅燒法,最值得回味嘅就係燒菠蘿,佢燒完隻菠蘿再喺外面灑咗糖燒一燒,外脆內軟,超級juicy,最適合秋天嘅甜品😋😋😋!我覺得雞煲同菠蘿我下次一定會在encore嘅!

重慶雞煲

安格斯牛肉(細)

燒牛舌心

雞軟骨

脆燒菠蘿

重慶雞煲
安格斯牛肉(細)
雞軟骨
脆燒菠蘿