上環真係一個有好多每每令人驚艷嘅café,今次就黎到3rd Space,下午同朋友黎食佢地嘅招牌麻糬班戟,係一顆充滿期待嘅心黎到!招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶) Signature Mochi Pancakes (Signature Ear Grey Tea)$85伯爵茶味係好多食客黎到都會叫嘅,當然我地都叫左一份LA。果然無錯,呢款招牌麻糬班戟真係好好食,佢個班戟係做得屬於比較結實質感,食到中間入面嘅位置就有層軟糯感嘅麻糬,有層次又有驚喜嘅口感。再配埋班戟上面嘅燕麥片同埋照燒海鹽忌廉好香,令到成件事入口好軟滑,微鹹嘅海鹽帶出忌廉同班戟嘅甜味,再加上濃濃嘅伯爵茶香氣真係色、香、味俱全,旁邊嘅水果亦令成碟個plating生色不少!招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (藍莓)Signature Mochi Pancakes (Secret Blueberry Jam)$85黎到另一款招牌麻糬班戟,我地叫左藍莓味嘅。呢款個班戟係原味黎嘅,蛋香濃而班戟質感鬆軟,上面嘅藍莓醬特別多,酸酸甜甜配埋海鹽忌廉同班戟一齊入口好夾,入口感覺會比伯爵茶味味嘅清爽。另外,上面再

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶)

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (伯爵茶)

招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (藍莓)

黎到另一款招牌麻糬班戟,我地叫左藍莓味嘅。呢款個班戟係原味黎嘅,蛋香濃而班戟質感鬆軟,上面嘅藍莓醬特別多,酸酸甜甜配埋海鹽忌廉同班戟一齊入口好夾,入口感覺會比伯爵茶味味嘅清爽。另外,上面再淋上嘅楓糖係令成件事生色不少,楓糖嘅甜剛好同原味班戟一拍即合,班戟配糖漿係不解嘅絕配!

皇室伯爵鮮果茶 $48
Tropical Earl Grey Tea with Berries

宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕 $48
Iced Matcha Soymilk Latte

我同朋友都各叫左一杯飲品,我就講講我叫嘅宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕。當日café無哂雪糕,所以只可以飲到一杯抹茶豆乳,豆乳香滑,抹茶濃香而不澀,豆乳同抹茶沖調比例不錯。

宇治抹茶豆乳拿鐵配北海道牛奶雪糕

總結,3rd Space嘅甜品可以一試再試,分量大而味道上會偏甜,不過佢嘅甜全部都係來自食材本身嘅味道。果日美中不足嘅係無哂雪糕,如果有雪糕嘅話,相信可以食到雪糕冰凍加班戟熱辣辣嘅口感LA
招牌燒海鹽忌廉麻糬班戟北海道牛奶雪糕及水果 (藍莓)