2020-03-14 139 瀏覽
好耐冇食過日本野,就同朋友嚟到呢間位於黃大仙嘅日本餐廳。我哋大概六點幾到,客人已經幾乎坐滿餐廳。餐廳嘅裝飾都好日系,連餐牌都行漫畫風。由於我哋兩個有啲餓,叫下叫下都叫咗唔少嘢食。香芒燻鴨胸沙律($68)啲鴨胸好大舊好厚身,廚師將肉十字𠝹開後再燒,口感好特別。再加埋黑醋同沙律菜,好fresh嘅感覺!白咖哩烏冬($88)開頭望到以為白泡呢層純粹喺蛋白,但係食落有少少薯蓉嘅味道同感覺,撈埋少辣日式咖喱汁好有層次感,將附送嘅炸雞沾上白泡又係另一番感覺,好飽肚!三文魚5味($78)以三文魚壽司為底,5味包括海膽、牛油果、三文魚、咖哩鹽同芝士,咖哩鹽同芝士下面喺炙燒過嘅三文魚壽司。個人覺得咖哩鹽三文魚壽司幾特別,咸咸地配炭燒味食落唔會太膩。照燒魷魚筒($85)切得好整齊嘅魷魚筒,新鮮厚身嘅魷魚配埋甜甜地嘅照燒汁,雖然燒過但唔會好乾身,仲有紅蘿蔔花點綴!千迴火鳥($38)開頭見到名字未必知道係咩嚟,但係其實火鳥即係雞全翼,記住要趁熱食,配埋檸檬汁一流!嶡餅白玉宇治抹茶雪糕($48)抹茶雪糕味道非常濃郁,好重抹茶味,再配埋味道較淡嘅芋圓同較濃嘅綠茶嶡餅,係一份好balance嘅甜品,好適合鍾意食抹茶味

香芒燻鴨胸沙律($68)
香芒燻鴨胸沙律

白咖哩烏冬($88)
白咖哩烏冬
白咖哩烏冬

三文魚5味($78)
三文魚5味

照燒魷魚筒($85)
照燒魷魚筒

千迴火鳥($38)
千迴火鳥

嶡餅白玉宇治抹茶雪糕($48)
抹茶雪糕味道非常濃郁,好重抹茶味,再配埋味道較淡嘅芋圓同較濃嘅綠茶嶡餅,係一份好balance嘅甜品,好適合鍾意食抹茶味製品嘅人!
嶡餅白玉宇治抹茶雪糕

臨走時,見到餐廳門口仲有人排緊隊,疫情下仍然好有人氣!

好飽足嘅一餐!