2024-05-17 23 瀏覽
我同同事去左旺角一間叫雲海米線嘅餐廳,佢哋嘅環境舒服!裝修簡約,有梳化位,枱與枱之間都幾闊落。我點咗自選米線,用佢哋嘅酸辣湯底,加咗好多配料,包括台式鴨血、好似平時拉麵鋪頭嘅豬腩肉、彈牙嘅豬大腸同雞翼。湯底酸香辣爽,配埋呢D夾餡嘅配料,每一口都好夠味。我還點咗水蜜桃綠茶飲,清新甜美,好好沖淡咗酸辣湯底。同事就揀咗佢哋嘅濃蝦湯八寶米線。湯頭濃郁鮮甜,好重蝦味,八個料理加埋一齊,包括紫菜、脆爽嘅腐竹、豆卜、幼滑嘅豬皮、嚼勁十足嘅豬大腸、鮮嫩嘅雞腎、彈牙的鯛魚片同貢丸。每樣配料都帶唔同質感,加埋咳一齊好豐富。我哋仲叫咗三款小食,估唔到$18咁大碟,我地叫左椒麻鮮螺片、川味木耳牛肚同埋炸菜腎片。椒麻鮮螺片個頭好大,肉質細滑甜脆,椒麻味香濃。川味木耳牛肚好入味,牛肚肉質嫩滑。炸菜腎片香脆多汁,個味道好豐富。在場有唔小學生黎食,應該因為學生有優惠,一直都見到有入入黎食,值得保證!

我還點咗水蜜桃綠茶飲,清新甜美,好好沖淡咗酸辣湯底。

2024-05-13