為食妹呢日嚟到元朗同朋友gathering,呢間 #老掌櫃東北菜館 出名平靚正!為食妹之前去過大角咀分店,呢次一於試埋元朗分店先😋!🍴北京填鴨(半隻) $168👅餅皮比想像中薄!肉質可以再鮮嫩啲,鴨皮夠脆,油脂飽滿,加埋配料同醬汁,口感一流🤤!🍴桂花酒釀丸子 $18👅細細一碗,丸子份量少同細粒,個人覺得重點唔係丸子,而係糖水!有陣陣桂花香,仲有酒味回甘😌🍴雞絲粉皮 $68👅麻醬多兼味道極濃!粉皮夠滑,青瓜絲同雞絲嘅清爽配搭中和返麻醬嘅厚重感,不錯😝!🍴北京醬肘花 $76👅厚身豬腳皮,肉質Q彈爽脆,瘦而不柴😋,配埋酸酸辣辣嘅醬汁,食落一啲都唔肥膩,為食妹食咗好多塊🤭🍴 螞蟻上樹 $76👅意想不到咁大份!好夠鑊氣🔥,味道香辣惹味,粉絲好入味,不過偏油,重口味必選👍!🍴拔絲地瓜 $78👅100%真拔絲!拉極都唔斷!過完冷河💦,表層糖漿變得更加脆,咬落外脆內軟,感受到滿滿嘅澱粉質😆,真心飽到上心口啦😂

🍴北京填鴨(半隻) $168

🍴桂花酒釀丸子 $18

🍴雞絲粉皮 $68

🍴北京醬肘花 $76

🍴 螞蟻上樹 $76

🍴拔絲地瓜 $78

北京填鴨(半隻)
北京醬肘花
螞蟻上樹
雞絲粉皮
拔絲地瓜
桂花酒釀丸子
2024-02-11
北京填鴨(半隻)
北京醬肘花
螞蟻上樹