近年越黎越多人注重健康💪🏻會定期找素💚而素食既款式種類都越黎越多元化🤩傳統既中式素食,俾人感覺通常都係偏油膩🫣但今次我地食依間高級素菜(中菜 𝐱 新派烹飪)完全改變左原本既印象😍每道菜都造型精緻 • 味道又多層次😝餐廳內環境寬敞😌落地大玻璃仲望到對面大館~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 💚 𝟏𝟐道菜全日嚐味套餐 ($1280/位) 💚▪迎賓飲品 ▫️清新五素(苦瓜 • 西芹 • 青瓜 • 青蘋果 • 羽衣甘藍)好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡,唔會好勁草青味,苦瓜微微回甘,夠晒高纖維💃🏻.▪餐前小食▫️麻婆|脆筒藜麥脆脆 • 豆腐乾碎碎粒,塞滿係春卷皮脆筒,少少辣🌶.▫️欖菜|螺絲卷沿住螺旋紋解開螺絲卷,先食蒸 • 後食炸,欖菜𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞醬 • 炸欖菜,原來唔點煉奶都可以好夾🤪.▪開胃菜▫️柚子|西米脆脆片上放滿甜甜柚子肉 • 有機三色藜麥,少少"卜卜脆"✨.▫️藤椒丨淺漬蔬菜薄薄一片(筍 • 紅蘿蔔 • 白蘿蔔...) 𝐂𝐨𝐥𝐨𝐮𝐫𝐟𝐮𝐥又精緻🌈口感爽脆,藤椒泥麻而不辣,最好係唔會油淋淋😙.▪前菜▫️豆漿|油炸鬼豆漿泡泡(份子料理方式) • 油炸鬼片 • 豆腐脆片 •
近年越黎越多人注重健康💪🏻會定期找素💚
而素食既款式種類都越黎越多元化🤩
傳統既中式素食,俾人感覺通常都係偏油膩🫣
但今次我地食依間高級素菜(中菜 𝐱 新派烹飪)
完全改變左原本既印象😍
每道菜都造型精緻 • 味道又多層次😝
餐廳內環境寬敞😌落地大玻璃仲望到對面大館

💚 𝟏𝟐道菜全日嚐味套餐 ($1280/位) 💚

▪迎賓飲品
▫️清新五素
(苦瓜 • 西芹 • 青瓜 • 青蘋果 • 羽衣甘藍)
好𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡,唔會好勁草青味,苦瓜微微回甘,夠晒高纖維💃🏻
▪餐前小食
▫️麻婆|脆筒
藜麥脆脆 • 豆腐乾碎碎粒,塞滿係春卷皮脆筒,少少辣🌶
麻婆|脆筒  &    清新五素

▫️欖菜|螺絲卷
沿住螺旋紋解開螺絲卷,先食蒸 • 後食炸,
欖菜𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞醬 • 炸欖菜,原來唔點煉奶都可以好夾🤪
欖菜|螺絲卷

▪開胃菜
▫️柚子|西米
脆脆片上放滿甜甜柚子肉 • 有機三色藜麥,少少"卜卜脆"✨
▫️藤椒丨淺漬蔬菜
口感爽脆,藤椒泥麻而不辣,最好係唔會油淋淋😙
柚子|西米 &   藤椒丨淺漬蔬菜

▪前菜
▫️豆漿|油炸鬼
豆漿泡泡(份子料理方式) • 油炸鬼片 • 豆腐脆片 • (底)滑滑蛋白豆腐🤍
▫️冰梅|柚皮|芡實
柚皮酥炸外層唔會好厚,加埋酸酸地既冰梅汁,唔好油膩,芡實辣辣地少煙韌🤓
豆漿|油炸鬼  &  冰梅|柚皮|芡實

▪湯品
▫️西洋菜|桃膠 ▫️鮮果|酸奶曲奇
雖然望落好青, 但飲落唔會青,加左腰果,質地有少少似西湯濃稠🥣
軟身的的骰骰酸奶曲奇🍪
西洋菜|桃膠 & 鮮果|酸奶曲奇

▪主菜
▫️苗族酸湯|西瓜丨藏紅花
西瓜中捲住青瓜絲,伴苗族酸湯𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞食,藏紅花就做成左𝐐𝐐水晶麵條🍉🥒
苗族酸湯|西瓜丨藏紅花

▫️啡菇|口蘑|百靈菇
𝟑款菇菇都好多汁,配左唔同既調味🍄
推介焗香左面層既中式芝士(腐乳) x 西式芝士!中間加左菇菇絲,勁好味🤤
/ 鹹香白麵豉 / 泰𝐅𝐞𝐞𝐥羅望子
啡菇|口蘑|百靈菇

▪清新小點
鮮茴香|橘子
清清味蕾,鮮茴香食落比乾香草味更濃,凍糕中有西柚 • 橘子🍊
▪主菜
乾燒丨雪燕丨豆腐
表面鋪滿晒雪燕,有少少似琵琶豆腐🤍
▪主食
冬栗丨五穀
養生粟子炆飯🌰,紅棗 • 陳皮 • 菇🍄 • 中芹 • 五穀加埋表面既脆米,口感勁豐富
鮮茴香|橘子  &  乾燒丨雪燕丨豆腐  &  冬栗丨五穀

甜品
▫️冬蜜|九宮格
有埋專用既𝐌𝐞𝐧𝐮卡仔介紹,要由淡至濃順序食呀💁🏻‍♀️
九粒都唔同味道, 唔同口感,𝟑款時令鮮果 • 𝟑款西式甜品 • 𝟑款中式甜品
我最鍾意桂花南瓜🎃 • 咖啡栗子☕️🌰
冬蜜|九宮格

▫️蘋果|百合丨狀元茶
圓肉 • 紅棗 • 杞子...飲完成個人暖笠笠🥰
▪柚子有氣茶
餐廳獨家,淡淡柚子香,冇假甜味🍾
柚子有氣茶 & 蘋果|百合丨狀元茶

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費