炯記出名食手斯雞同撈麵,之前有朋友帶過我殷食覺得幾好食,所以今次特登帶媽媽黎試。炯記有幾間分店,不過唯獨長沙灣分店裝修係得別靚同野食亦多款啲。炯記其他分店裝修同一般茶記差唔多,不過長沙灣店就比較似一間cafe,感覺明亮簡潔,地方亦乾淨企理,所以我都特登黎哩間分店。另外,佢地除左飯麵,長沙灣店仲多左牛角包。玉桂奶茶 & 荔枝梳打(跟餐加$10) - 所有飯麵全日早餐都有包咖啡/茶,亦可以加$10轉特飲。玉桂奶茶好香玉桂味,茶味唔會太澀,都幾好飲。 荔枝梳打荔枝味香甜,夏天飲就最啱。鴛鴦手撕雞撈麵($58) - 鴛鴦手撕雞即係麻辣同鹽焗,手撕雞肉質好滑,鹽焗入味得黎唔會太鹹,麻辣辣度大約係小辣同中辣之間,建議食得辣先好點。撈麵用左粗麵,麵量多,炒得夠鬆,食倒油香之餘又唔會油淋淋,做得出色。跟餐仲有一小碟酸辣雲耳做開胃菜。醬皇冬菇豬手撈麵($58) - 豬手有兩大舊,炆得夠腍又入味,豬手皮厚厚充滿骨膠原,冬菇都有好多隻,同樣又腍又入味。腩叉牛角包($36) - 牛角包餡料可以揀手斯雞或者腩叉,因為已經叫左手撕雞撈麵,所以我地就揀左腩叉牛角包。牛角包比手掌仲大,口感非常鬆軟,上面夾左四大塊腩叉

另外,佢地除左飯麵,長沙灣店仲多左牛角包。
玉桂奶茶 & 荔枝梳打

醬皇冬菇豬手撈麵
腩叉牛角包($36) - 牛角包餡料可以揀手斯雞或者腩叉,因為已經叫左手撕雞撈麵,所以我地就揀左腩叉牛角包。牛角包比手掌仲大,口感非常鬆軟,上面夾左四大塊腩叉同沙律菜,腩叉偏肥,肉質軟嫩但又唔會太油,非常好食。
腩叉牛角包
香茅雞翼($24) - 雞翼煎得夠乾身,雞皮少少脆又唔會好油,雞翼醃得入味,雞肉亦唔會太乾。
香茅雞翼
總結,無論係手撕雞、撈麵、腩叉定牛角包,全部水準都好高,環境都好乾淨企理坐得舒服,價錢都係街坊價,仲要唔洗加一,非常抵食。
玉桂奶茶 & 荔枝梳打
腩叉牛角包