2023-11-09 885 瀏覽
放工心情好輕鬆, 約了同事去雅蘭中心,  [意粉狂熱] 食晚餐. 門外有 menu, 大家可以商量商量.   這裡食物選擇多, 有多款套餐, 也有散叫, 真不錯.餐廳裝修不是美侖美奐, 但實際舒適, 這裡談天說笑, 自由減壓, 絕對忘記老闆的板瞼.    我們用 QR Code 落單,  Meat & Fish Holic  Set 二人套餐 $448,  現做優惠價 $368 , 好抵食.   有餐湯, 沙律, 小食,  意粉, 主菜, 甜品,  餐茶, 好豐富. 這頁介紹餐廳招牌菜,  意粉,  Fresh Pasta  配鮭魚,  好吸引.   套餐+$28-   可以轉為 香煎鮭魚配味噌忌廉鮮製意粉, 我們鍾意啊.落單五分鐘,  先來每位一個熱靚湯. 餐湯忌廉蘑菇湯 ,  湯夠熱, 蘑菇味道香濃, 湯內還有蘑菇粒, 口感豐富.  這個湯令人感到舒適美味.同事的  法式芝士洋蔥湯,  有齊芝士洋蔥麵包, 但她說湯味略淡, 可能她要求過高. 鮭魚凱撒沙律(半份)鋪滿芝士粉,  看來不俗. 鮭魚肉質嫩, 順滑柔絲,  配上麵包粒, 芝士,  加上爽脆沙律菜,  鮮車厘茄 , 食得健康
餐廳裝修不是美侖美奐, 但實際舒適,
這裡談天說笑, 自由減壓, 絕對忘記老闆的板瞼.
落單五分鐘,  先來每位一個熱靚湯.
忌廉蘑菇湯
鮭魚凱撒沙律(半份)鋪滿芝士粉,  看來不俗.
鮭魚凱撒沙律
鮭魚肉質嫩, 順滑柔絲,  配上麵包粒, 芝士,  加上爽脆沙律菜,  鮮車厘茄 , 食得健康又開胃.
小食 ( 5 揀1 ), 我們點了 蒜味芝士雞翼四隻,
雞翼炸得香口, 乾身而不油膩.  鋪滿芝士, 外皮酥脆,  肉厚蒜味濃,  沾些醬非常美味.
蒜味芝士雞翼
Pasta   (6 揀 1)  我們 + $28  轉了 香煎鮭魚配味噌忌廉鮮製意粉.
鮭魚冇骨, 外皮煎得金黃香脆, 油脂偏少, 囗感細嫩多汁.
香煎鮭魚配味噌忌廉鮮製意粉
自製意粉質地好彈牙, 煮得爽口, 軟硬度剛剛好, 餐廳特別用了日本特製白味噌, 這種和風濃汁帶出鮭魚獨有的鮮味,  每一條意粉都掛滿了濃稠適中的汁, 超好食.
十主菜  (4 揀1),   北海道產香草豬扒,    用上鐵鍋熱辣辣上檯, 伴有燒汁和茄汁, 擺設賣相很吸引.
北海道產香草豬扒
北海道十勝豚肉豬扒沒有美國豬巨型, 但肉質細嫩, 細細咀嚼肉汁甜美, 口感鬆軟, 肉味濃, 加點檸檬汁及燒汁真好味.
餐廳做得有誠意,   為了保持食物熱量,  鐵鍋內加放鐵石, 做得非常好
北海道產香草豬扒
薯角炸得脆, 熱辣辣, 薯味濃,  點些茄汁, 好好味.
餐後甜品, Tiramisu.   質地香滑, 朱古力粉味香濃, 配搭鮮忌廉恰到好處,   yummy !
甜品 Tiramisu
餐茶:  熱檸茶,  茶質好不會苦, 而有檸檬香味. 解油膩幫助消化真係啱啱好.
熱檸水,  清新又解膩.
這個意大利菜式, 食物質素非常好,  呢個優惠價錢絕對係抵食 !!
忌廉蘑菇湯
鮭魚凱撒沙律