餐廳: 鮨逸
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-05-17 100 瀏覽
之前嚟過食lunch omakase,難得一開返晚飯,梗係要嚟試吓25品omakase蟹肉水雲作為第一度菜,微酸開胃穴子 即係鰻魚嘅親戚,加咗鰹魚汁及薑蓉,口感好滑溜蟹肉豆腐唔止係一種蟹嘅蟹肉,而係撈咗幾款蟹肉,加啲微鹹嘅黑魚子,鮮味更突出海鱸魚係用昆布漬醃製咗一日嘅海鱸魚,愈𡁻愈有味道,如果連埋紫蘇花一齊食,鮮味更明顯富山螢光魷魚好開心呀係螢光魷魚!上面加咗黃色嘅食用花及薑絲,顏色賣相好靚。魷魚好肥,又多膏;我試咗用紫蘇葉夾住一齊食,比就咁食更加好味龍蝦刺身大廚即時喺魚缸撈上嚟嘅龍蝦,即切做刺身,肉質鮮甜彈牙炸白子刺身成日食,不過炸嘅白子真係第一次,口感好似炸豆腐,有趣!吉備奈子大廚介紹個名嘅時候,以為係人名,好好笑!銀色嘅魚皮好搶眼,唔油膩赤貝超級爽口鰤魚係我最愛嘅鰤魚呀,熟成10日,本身已經好肥美,加上柚子胡椒,食落唔會太膩鮟鱇魚肝好食到叫救命,口感綿滑,油脂香醇,俾多幾塊我encore都OK象拔蚌 加咗岩鹽及柚子鹽,更鮮甜,食起上嚟比起赤貝更爽脆北海道牡丹蝦蝦身上面嘅係來自蝦頭嘅蝦膏,肉質鮮嫩又厚肉,蝦膏超級香長崎縣陸前生蠔好肥美,加咗啲土佐啫喱食起上嚟無咁膩,口感爽脆,海水味

蟹肉水雲
作為第一度菜,微酸開胃
水雲蟹肉

穴子
即係鰻魚嘅親戚,加咗鰹魚汁及薑蓉,口感好滑溜

龍蝦刺身
大廚即時喺魚缸撈上嚟嘅龍蝦,即切做刺身,肉質鮮甜彈牙

炸白子
刺身成日食,不過炸嘅白子真係第一次,口感好似炸豆腐,有趣!

超級爽口

象拔蚌
加咗岩鹽及柚子鹽,更鮮甜,食起上嚟比起赤貝更爽脆

北海道牡丹蝦
蝦身上面嘅係來自蝦頭嘅蝦膏,肉質鮮嫩又厚肉,蝦膏超級香

長崎縣陸前生蠔
好肥美,加咗啲土佐啫喱食起上嚟無咁膩,口感爽脆,海水味好重

喜之次
輕輕燒過後魚皮香脆,魚肉豐腴嫩滑

北寄貝
繼赤貝及象拔蚌後,又一爽脆貝類,食起上嚟冇象拔蚌咁爽脆,口感好似軟綿啲

富山縣白蝦
呢件壽司係用咗好多隻白蝦!加少少魚子,鹹鹹哋

吞拿魚卷
將醬油漬吞拿魚包住日本蘿蔔苗及馬糞海膽,有多重口感,係咪好似金菇牛肉卷呢?

紫海膽
又係開心到叫救命!而家正正就係紫海膽季節,上面加咗三文魚子、紫蘇花及木魚啫喱,總之就係多種鮮味多重口感,好味到可以俾多幾個我食!!!

鮑魚
慢煮4小時後嘅鮑魚好厚肉,不過肉質依然軟腍,同其他餐廳唔同嘅係佢哋冇加鮑魚肝醬,反而係加蟹膏,一樣咁滋味

春魚BB
細細條,非常香口,食到內臟位會有啲回甘

大拖羅
平時食嘅大拖羅都係燒過嘅,啲魚油必晒出嚟會好膩。但今次大廚只係輕輕燒過,切咗啲筋,再加上岩鹽,食落唔膩但亦都好易咬得開

毛蟹
加咗土佐啫喱嘅毛蟹肉,酸酸哋又一絲絲肉

白海膽
將白海膽放喺炸紫菜上,再加淡雪鹽,賣相好靚。淡雪鹽唔鹹,所以唔會搶咗海膽嘅鮮味

好似食緊蛋糕咁

舞茸龍蝦頭湯
係頭先食嗰隻龍蝦嘅頭呀,攞佢嚟煲湯就唔會浪費!湯超級鮮甜,又係可以飲多碗
舞茸龍蝦頭湯

最後食一件水信玄餅作結尾,一啲都唔甜,食完都唔會有罪惡感!
水信玄餅

25款食物都只係$1480,服務又好,大廚又夠貼心,見到我食薑辣到咳,佢即刻遞上一杯凍水,再喺我嘅薑上面加柚子!我會再嚟的!
水雲蟹肉
水信玄餅