💛呢間"驚安燒肉商店"已經回訪過幾次,牛肉嘅質素靚,性價比又高,種類比對上一次黎升級咗好多,加入咗唔少高質嘅牛肉部位,餐廳成日都好full,想去嘅朋友記得要提前book位~最近見到佢地新推出 "自選九宮格燒肉盛合",有好多款燒肉可以自由組合,我地就揀咗:厚切牛舌花、封門柳、壺漬牛肋肉、韓式護心肉、和牛五花、極黑牛小排、和牛沙巴當、和牛友三角、厚切甘口黑標和牛~全部肉質都好鮮嫩,燒完每一口都好juicy!➡️“厚切牛舌芯”係每次燒肉,厚度岩岩好,燒完好彈牙,好正!最鐘意係食➡️"厚切甘口黑標和牛"係啲高級燒肉,從和牛的背部位置取出,主要來自於牛脊椎肌肉部位,肉中紋理分佈非常均勻,肉質嫩滑,入口即化,食落好鮮嫩!➡️“封門柳"同"壺漬牛肋肉"好入味,肉質都好嫩滑,食落好有口感➡️“韓式護心肉"即係腹肌部位,呢個部位嘅肉質較為細嫩,含有豐富嘅肥肉同肉筋,口感豐富!➡️"和牛五花" 係和牛腹部位置,肉質極為鮮嫩,脂肪層分佈均勻,入口即化➡️"極黑牛小排"係黑毛和牛的小肋骨部位取出嘅肉,➡️"沙巴當"則係和牛腰部位置取出,2款肉質都較為緊實,肉汁和油脂感都好豐富,有濃郁牛肉香味,好有咬口另外我地亦點咗➡️"柚子

自選九宮格燒肉盛合

全部肉質都好鮮嫩,燒完每一口都好juicy!

另外我地亦點咗➡️"柚子漬雞肉山",雖然叫半份但份量一D都唔細,雞肉完全無雪味,燒落仲有淡淡柚子香,絕對值得order😋
柚子漬雞肉山

➡️"日式味噌黑豚五花"主要來自於豬嘅腹肌部位,肉質非常柔軟,含有豐富的脂肪和肉汁,相對和牛五花肉更為鬆軟,肥肉部分相對較厚,口感更加豐富!
日式味噌黑豚五花

食燒肉又點少得叫飯配下, ➡️"紫菜月見飯",用咗味素、生蛋同紫菜,撈埋一齊食,配燒肉一流!
紫菜月見飯

最後我地仲叫埋➡️”芝士年糕”做甜品放爐邊慢慢燒,燒到唔黐底先食,外皮係好脆,入面芝士半溶,配埋煉奶,真係勁好食😆😆
炸芝士年糕

而家仲做緊Sapporo生啤買一送一優惠, 一邊食燒肉一邊飲返兩杯勁爽!

🔸自選九宮格燒肉盛合 ($588)
🔹厚切甘口黑標和牛 (+$28)
🔸柚子漬雞肉山 (半份$28)
🔹日式味噌黑豚五花 ($68)
🔸炸芝士年糕 ($32)
🔹紫菜月見飯 ($28)
🔸Sapporo生啤 (兩杯$48)

2023-06-07
自選九宮格燒肉盛合