2015-11-09 1720 瀏覽
本身我朋友喜歡食蟹粉菜式,知道樂天皇朝唔太貴,所以叫我陪她一齊食並訂了星期五的下午3點,原因為下午3點至5點是下午茶時間,大部分菜式半價,但不幸的事發生了,當日下午1時收到朋友通知突然要去開會,不能與我同行,由於我是一個不喜歡放飛機的人,如果一早有約或有一早有工作在身(包括訂枱,除非改期),就算外母生日,都不會放飛機,而我不想自己一個人食,幸好最後在萬能的面書召喚下有食友同我一齊食。我不是蟹痴,加上下午茶時間,其實想以半價食下午茶,但見到餐牌有五款大閘蟹及蟹粉菜式,又加上心地唔好,只為了拍照給不幸因公事爽約的朋友,因此點了三款無咁易飽的菜式,再加一客皇朝八色小籠包。先來蟹粉白玉盅($78),豆腐切得非常細粒,足料蟹膏及蟹肉,湯頭不會太稠,兩人一盅剛剛好。皇朝八色小籠包($98),幾個月前已為此小籠包而寫了一個食評,可跟貓紙去順序食,原味>人參>鵝肝>黑松露>芝士>蟹粉>蒜香>麻辣,今次我好次食了原味、芝士、蟹粉同麻辣,除原味比較無咁濃味而建議點醋食外,其餘都因其食材比較濃味而不用點醋食,個人比較喜歡鵝肝(今次無食)同麻辣,此兩款之

蟹粉白玉盅

皇朝八色小籠包($98),幾個月前已為此小籠包而寫了一個食評,可跟貓紙去順序食,原味>人參>鵝肝>黑松露>芝士>蟹粉>蒜香>麻辣,今次我好次食了原味、芝士、蟹粉同麻辣,除原味比較無咁濃味而建議點醋食外,其餘都因其食材比較濃味而不用點醋食,個人比較喜歡鵝肝(今次無食)同麻辣,此兩款之味道較為出色!
皇朝八色小籠包

蟹粉豆腐($128),唔該一碗白飯,其實此蟹粉豆腐食材與白玉盅差不多,不過豆腐又大件啲,蟹膏同蟹肉又多好多,而且又夠杰身,蟹粉味道又濃郁啲,超邪惡之選,撈白飯一流。
蟹粉豆腐

白飯

蟹粉蝦仁($188),又係邪惡撈飯之選,可見到有大量蟹膏在蝦仁上,蝦仁夠新鮮,爽口彈牙,蟹粉味道濃郁,食完好有罪惡感。
蝦粉蝦仁

最後將幾張邪惡食物相片傳送至我爽約之朋友,她想殺了我。
下午茶
皇朝八色小籠包