2021-06-16 96 瀏覽
有日好想食麻辣嘢,本身打算去食麻辣米線,但諗起呢度個芫茜拉麵就想食。星期日一點半嚟到,只等咗幾分鐘就可以入座。排隊時店員已經畀咗QR code,可以先落單,拉麵係即點即煮製作需時。坐喺Bar枱可以睇到湯底製作過程,炒到著晒火🔥點咗兩碗芫茜辣麻味噌拉麵,一碗中辣中麻,一碗小辣小麻。湯底濃厚有辣椒香,唔係一味嗆喉死辣,花椒嘅麻香味都好突出。麵條係我鍾意嘅粗麵,食落煙韌有咬口,同濃厚嘅湯底好配合芫茜多到遮住晒成碗拉麵而且切得夠碎,每一啖都食到芫茜得嚟,陣草青味唔會太勁,同麻辣味好夾。除咗芫茜,配菜仲有芽菜同粟米筍。芽菜吸晒麻辣湯底,好惹味。叉燒係切成正方形大大件嘅五花腩。五花腩夠腍,用筷子都夾得開。五花腩滷得夠入味但唔會過鹹,我估好啱送飯食。如果你同我一樣都鍾意食麻辣同芫茜,就一定要嚟試下。但辣度就比中式麻辣低,下次我可能挑戰下食大辣

坐喺Bar枱可以睇到湯底製作過程,炒到著晒火🔥

芫茜多到遮住晒成碗拉麵

叉燒