2021-12-09 519 瀏覽
金記冰室, 在香港已有多年歷史, 有一班愛懐舊的客人.   我家在銅鑼灣, 去霎東街分店最近.今日特別帶了表哥去 金記冰室 吃晚餐.  因為他離開香港移民澳州多年, 愛歷史的他好想重溫昔日的情懷.店內佈置充滿懷舊感, 最搶眼是以香港電車為主題的設計.收銀處也模仿了電車站, 有電掣, 插蘇.食堂樓底高, 座位寬闊, 有卡座, 大圓檯,  橙色天花及紙皮石地面, 卡座用鐵圍欄, 重有模仿電車內的扶手杆.店員招呼好,  安排座位送來彩色餐牌,  表哥欣賞及緬懷之後, 大家齊點餐.    套餐, 有湯, 有主菜, 餐茶.我們分別叫了熱檸茶, 檸水.   餐茶先送到.  檸茶有檸香, 沒有苦澀的味道.接著來了餐湯:  羅宋湯,  湯夠熱, 很足料, 酸酸地, 味道恰好.我選的主食, 鐵板西冷牛扒: 很傳统的鐵板, 用保温鐵鍋上枱. 用鐵板盛載, 又熱又大碟, 店員送上燒汁替我們淋上, 西冷牛扒有份量,  好大件, 伴有洋蔥, 薯條, 粟米及西蘭花.  西冷牛扒七成熟, 剛剛 好, 牛肉味濃,  薯條熱辣辣又脆口.  食得滋味.表哥選的主食, 鐵板美式雜扒,  好豐富, 有齊薄牛扒, 豬扒,  雞
店內佈置充滿懷舊感, 最搶眼是以香港電車為主題的設計.
收銀處也模仿了電車站, 有電掣, 插蘇.
卡座用鐵圍欄, 重有模仿電車內的扶手杆.
店員招呼好,  安排座位送來彩色餐牌,
我選的主食, 鐵板西冷牛扒
表哥選的主食, 鐵板美式雜扒,  好豐富, 有齊薄牛扒, 豬扒,  雞扒, 煙肉, 腸仔, 賣相很好.
還配有薯條, 洋蔥,  粟米及西蘭花.   份量好適合大胃王表哥的要求.
薄牛扒, 牛肉肉質軟熟,  沒 燒過火.
腸仔, 煙肉, 吃得傳統.
豬扒, 雞扒保留有肉汁味, 很香口.
表哥要吃得懷舊, 要食 地道霸王雞,  於是叫了例牌, 霸王雞 好滑, 有雞味又少骨, 好滿意.
此餐廳是連鎖店,  食物好味, 抵食.  座位寬落, 店員有禮.  埋單免加一小費, 符合經濟原則,   要再來!!
抬頭, 左右再看, 廣告好令人懷念.
  • 鐵板美式雜扒
  • 地道霸王雞