2021-10-02 528 瀏覽
荃灣一向多美食,多年前食過位於土瓜灣的楚燃記大排檔,竟然在荃灣都開了分店,今次好彩特地早啲book枱,門口聽到侍應話要2星期BOOK~雖然係一樓要行樓梯,但係沿途有打卡位😎📸 時光倒流幾十年前大排檔的情景。室內裝修同佈置都用心設計到昔日大排檔格局,連全晚音樂都係爸媽年代的經典金曲,我竟然全部都認得曬 🤣打開餐牌簡直花多眼亂,有好多招牌燃手小菜,更有一些創新菜式。第一道菜 【蜜椒薯仔牛柳粒】份量幾大,有青紅椒、薯仔、洋蔥、牛柳粒等,中式爆炒配蜜糖,意外地將這些材料融合一體,特別鍾意薯仔外脆內鬆化配上蜜糖的味道令我食到停唔到手,當然黑椒牛柳粒都鮮嫩惹味,絕對係我每次必叫首選!第二道菜【香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅】這道中西FUSION菜一上菜就有陣陣黑松露的香氣,食落去又唔會蓋過墨魚餅的鮮味,咬下去仲食到粒粒蓮藕及墨魚的質感,非常有口感,而且沒有想像中那麼油膩。第三道菜 【豉汁蒸大鱔】呢個魚是我出街食小菜必叫,因為街市買都唔平,而且自己整都複雜。見到碟大鱔好大份,仲啖啖鱔肉,豆豉同個汁都好惹味,完全帶出大鱔的鮮甜,十分推介。另外試了杞子龍眼菊花蜜及清熱五花茶,都是自家製的飲品,杞子龍眼菊花蜜較

第一道菜 【蜜椒薯仔牛柳粒】

第二道菜【香煎黑松露手打蓮藕墨魚餅】

第三道菜 【豉汁蒸大鱔】

豉汁蒸大鱔

另外試了杞子龍眼菊花蜜及清熱五花茶,都是自家製的飲品,杞子龍眼菊花蜜較甜,但有杞子龍眼可以一路飲一路食下,杯底仲有好多粒菊花,都幾真材實料煲成;而五花茶唔甜,味道清爽香濃,好適合食完煎炸野飲番一杯。

埋單時送了2個糖水,好窩心呢~有蕃薯糖水仲有清保涼,擁有第2個胃的我們當然食得落糖水🤣🤣 都夠足料,可惜只有凍的選擇

太多食物想試了,下次要起碼四個人先可以試多啲野

2021-09-26
豉汁蒸大鱔