2023-11-13 462 瀏覽
今日要嚟尖沙咀做嘢,好唔容易捱到 lunch break,即刻約喺附近返工嘅朋友出嚟食個快飯。唔想去茶記,提議試下加拿分道呢間「拉麵來」。餐廳嘅佈置好有特色,經過門口已經有種好似去咗日本嘅感覺。店內裝潢以木系為主調,牆上貼滿了日本舊海報和玩具,帶濃厚復古昭和氣息。我哋每人點咗一個午市定食,套餐包拉麵、小食同罐裝飲品,麵條可以自選軟硬度、湯底嘅濃度,要唔要走蔥同蒜等,做法非常貼心。北海道牛乳忌廉湯雞叉燒拉麵 ($98)  以雞白湯配上香滑北海道牛乳忌廉醬,選材吸引,湯底呈奶白色,入口濃稠 creamy,帶陣陣牛乳香。雞叉燒自家製,雞肉柔嫩有雞味;麵條軟硬度啱啱好,食落彈牙有口感;配料有甘筍絲、紫椰菜、靈芝菇同青蔥,非常豐富。至於呢碗牛舌牛尾湯拉麵 ($108)  用料亦唔馬虎,湯底選用上等牛脊骨及牛尾熬煮而成,湯色清澈,入口清新不膩。牛舌肉身肥厚,多汁有嚼勁,配香蔥和味筍吃,滋味無窮。兩款拉麵嘅小食都揀咗火炙叉燒,叉燒大大片,肉質肥瘦分明,軟嫩有肉香。另外仲嗌咗碟自家製餃子 ($42),餃子煎得好香脆,皮薄餡多,入面嘅椰菜同豬肉比例啱啱好,蘸秘製醬汁吃,更添滋味。