2024-01-14 63 瀏覽
星期六同姐姐去食好嘢,對自己好啲兩個女仔揀咗食打卡一流嘅壞石料理Omakase,來個視覺同埋味覺嘅藝術之旅。呢個藝術之旅由沙律開始,玫瑰花味嘅脆米紙配上青蘋果泡泡,有啲分子料理feel,加上沖繩燒粟米雞冠草沙律,感覺清新。之後八寸,個擺盤好靚,好精緻,以冬天雪地為主題,好有節日氣氛,仲有隻梅花鹿。以食物混入咗啲裝飾擺設之中,靚到唔捨得食。由淡味食到濃味。首先食嘅係柚子啫喱皮包龍蝦肉卷,然後就係紫薯果凍,裏面仲有粒粉粉嘅黑豆。然之後就是煙熏八爪魚,最後就是炸櫻花蝦蝦芋。接住落嚟食嘅刺身擺盤一樣嘢冬日為題,感覺就好似嚟到芬蘭咁,雪地裏有好多松樹。刺身油淡味食到濃味,第一款是石垣鯛薄片卷住d柚子果凍一齊食,好清香。第二款是油脂豐富的深海池魚,簡單點Wasabi同豉油食。最後就係食白身魚梭子魚,師傅用醬油漬炙燒過,魚油出晒嚟,勁香。之後食嘅係法國羊肚菌釀了啲魚肉在裏面,手工細緻。羊肚菌下面是菠菜包雜菌絲配元貝絲醬汁,成個菜式清爽得來味道好香。呢碟有慢煮北海道帆立貝,好厚身又嫩滑配炸法國米粉及糙米做嘅脆米,加上惹味野菌汁,之後再食炸目光魚,由尾部食到頭,好甘香。之後再食炸粟米球明太子,啲粟米好清

呢碟有慢煮北海道帆立貝,好厚身又嫩滑配炸法國米粉及糙米做嘅脆米,加上惹味野菌汁,之後再食炸目光魚,由尾部食到頭,好甘香。之後再食炸粟米球明太子,啲粟米好清甜。最後就再食醃蓮藕片,清一清口腔味蕾。

呢道菜係用北海道糯米做嘅risotto, 上面放上法國黑松露,真係超香。

食完飯飲番個湯,承載湯嘅呢個杯真係好存熱,湯夠熱,入邊有啲蘿蔔粒,飲得好舒服。

最後甜品環節,打開呢個甜品寶盒,就好似拆禮物咁,入邊有四款甜品,首先食咗個晴王青提果凍同日本柑,飲啖熱茶之後再食呢個宇治抹茶奶凍,抹茶同奶嘅比例做得好好,唔會搶咗大家嘅味道。最後再食埋呢個Q Q香甜的小倉紅豆Mochi。

總括而言,呢餐食得好開心,賞心悅目,視覺同味覺都係一大享受。師傅話啲菜式會因應唔同嘅季節來做唔同嘅裝飾,所以每一次嚟都會有新嘅感覺同埋驚喜,期待下次再嚟。