2023-11-22 1735 瀏覽
今年生日不在香港✈️好姊妹提早同我慶祝生日🥳🎂知我喜歡食日本菜🏮所以book咗天文台圍分店【 秋田鐵板燒刺身專門店】全幢三層都是同一間餐廳,我地哩晚被餐廳安排上三樓,有多間VIP房間私穩度非常之高,空間感十足,另一邊有大梳化,真是非常適合私人派對活動🎉我地點咗二人前套餐 $950位食鐵板燒點少得叫支清酒飲🍶食物包括有🔸️季節沙律新鮮爽脆沙律菜非常醍胃🔸️魚籽鵝肝蒸蛋入口即化的蒸蛋搭配魚籽鵝肝頂級食材,蛋味好濃,吃起來有不同的層次感😋🔸️鮮活龍蝦半隻非常新鮮🦞烹調過程仲係識郁架🔥仲有精彩火焰環節🤩龍蝦肉質好彈牙鮮甜🔸️原隻鮮活南非鮑魚師傅先將昆布蓋住加酒焗一焗鮑魚,烹調特別,肉厚帶嚼勁,鮮味濃郁,每隻都啖啖肉,可配上旁邊三種調味😋忌廉海苔汁,有昆布,海澡,再加檸檬汁更加鮮味十足👍🔸️香煎北海道帆立貝厚肉肥美帆立貝加了柚子胡椒更加清新 ,可加片紫菜包住,吃落有不同嘅風味😋🔸️牛肉薄燒點3成熟就剛剛好,肉質嫩又不感油膩感👍旁邊有鹽昆布、岩鹽及wasabi可配不同調味,其實原味已經好好食😋🔸️龍蝦清湯 將剛才新鮮龍蝦腳及殼熬製的,用上特製纸包住龍蝦清湯 放在鐵板上,外型特別,飲落好鮮甜👍🔸️炒野菜🔸️秋田炒飯 去

我地點咗二人前套餐 $950位

點3成熟就剛剛好,肉質嫩又不感油膩感👍

🔸️龍蝦清湯

🔸️炒野菜
🔸️秋田炒飯
去到最後炒野菜及炒飯都已經飽到一個點,所以都要打包唔好浪費🤭

🔸️精選甜品
師傅整咗個銅鑼燒,裡面用新鮮紅豆,又大粒又腍,熱辣辣好好食

最後朋友同餐廳安排咗個好surprise比我🥰除了送咗芝士餅比我吹臘蠋🎂仲有個佈置好有生日氣氛地方比我地打卡📸鐵板上除了寫上祝福語外🎉仲晝上好可愛卡通公仔🤩影完相仲即時print相比我地留念或者釘上餐廳相片牆上的💕

哩度每位店員真係好親切,又好服務,師傅又好好傾,成餐飯食得好開心😂下次有慶祝活動一定book番哩度🥳
2023-11-21
  • 牛肉薄燒