2019-05-03 248 瀏覽
幾姊弟咁耐無出過去食飯,點都應該黎番個小孩gathering。細妹提議食西餐,老弟嘅要求就只係「肉、肉、肉」。於是,我哋誤打誤撞,就搵咗一間叫「慢煮工業」嘅西餐廳。喺太子地鐵站D出口行三分鐘,就黎到呢間西餐廳啦!甫踏入餐廳,我哋就見到一塊帶有五、六十年代特色嘅霓虹燈牌 估唔到嚟到夜晚8點半,餐廳仍然車水人龍。好彩我哋醒目提早預約,所以唔駛浪費寶貴嘅時間喺排隊度。餐廳近出口位置仲有一套西洋鼓,好有七、八十年代嘅風味呀!唔知平時會唔會有人做busking呢?我哋喺一張四人檯坐底,就即刻睇睇餐牌有咩好食。經過一番討論,我哋決定要盡食呢度嘅肉品,細味意國風情。減肥??聽日再算喇!既然四人同行,當然要叫番個「四人慢煮星級盛宴」。一個set dinner,我哋就食到12安士嘅慢煮肉眼牛排、兩隻咸蛋黃炸大雞肶、四隻炸豬仔肶、各式各類嘅炸雜菜等等。喺咁多種肉類當中,我最鍾意呢道咸蛋黃炸大雞肶。因為呢種雞肶比平時喺街邊賣嗰啲大好多,一隻巨肶已經有我兩隻手掌咁大。鹹蛋黃醬蘸滿成塊脆雞皮,簡直香氣十足;加上厚肉得黎又鮮嫩多汁,我哋都覺得食落口感相當過癮呀!而四隻甜甜嘅豬仔肶,又岩哂我哋一人一隻,真係perf

喺太子地鐵站D出口行三分鐘,就黎到呢間西餐廳啦!

甫踏入餐廳,我哋就見到一塊帶有五、六十年代特色嘅霓虹燈牌

我哋喺一張四人檯坐底,就即刻睇睇餐牌有咩好食。

四人慢煮星級盛宴  (部分肉食)

咸蛋黃炸大雞肶兩隻

烤豬仔脾4隻

而四隻甜甜嘅豬仔肶,又岩哂我哋一人一隻,真係perfect喇!
西西里肉醬芝士焗意粉

食完肉、肉、肉之後,「西西里肉醬芝士焗意粉」就登場喇!呢款意大利傳統意粉,喺濃郁香滑嘅肉醬芝士擁抱下,美味倍增,簡直尤如神來之筆⋯⋯
熱情水果特飲

食咗咁多野,點都要飲返杯冰涼透心嘅飲品先至滿足。弟妹一致想試「熱情水果特飲」。呢度嘅飲料喺以一jar上檯,畀人自由按照需要嘅分量自行酙添。
百香果味十足,酸酸甜甜,令我哋飲完又有番食慾喇!
焗農夫包湯

既然仲有胃口,我哋就再點一道「焗農夫包湯」。包身鬆軟可口,再加上微淡嘅南瓜濃湯,我覺得今餐真喺盡興無憾喇!
2019-04-30
四人慢煮星級盛宴  (部分肉食)
咸蛋黃炸大雞肶兩隻
烤豬仔脾4隻