今日約了好耐無見既友人,既然係想揾個地方好好地傾個計,好自然就諗起去cafe 啦!因為都諗住星期日既下午三點幾,唔係lunch hour會無乜人但係呢個諗法真係太天真了,都有小小等位係呢d 又熱又濕既天氣環境底下等位都咪話唔辛苦好彩既對街既馬路唔係車水馬龍既大街,等待既時間唔會吸曬d 車既廢氣因為只有我同友人兩位,所以等左三個字島都有位入左去啦由於我地兩個都無食午餐,所以要叫返d 正餐既野食先分別叫左一個蕃茄雞扒意粉兩個人share,我叫左一杯latte 飲,仲叫左個紫薯waffle做甜品最先上既係我杯latte雖然呢度係cafe,但係呢度既咖啡都唔係咩主打,普通一杯咖啡而已,飲落無乜驚喜,拉花都只是普通但係唔難飲既(而且latte都多奶嘛,所以飲落係唔會太差)呢個就係我地叫既蕃茄雞扒意粉,岩岩整起熱辣辣,好期待呢!蕃茄味道濃郁,雞扒煎得好香,毎啖意粉都有蕃茄茸痴住其實我個人認為蕃茄item 既野食都唔會差得去邊但係老實講,呢度既野食都唔係咩cafe 水平,因為唔會整到好精緻呢個雞扒意粉只要轉左個presentation 都係茶記午餐會揾到既野而個味道都係個d 水平。即係唔係差,但係又

但係呢個諗法真係太天真了,都有小小等位

係呢d 又熱又濕既天氣環境底下等位都咪話唔辛苦

因為只有我同友人兩位,所以等左三個字島都有位入左去啦

由於我地兩個都無食午餐,所以要叫返d 正餐既野食先

latte

最先上既係我杯latte

但係唔難飲既(而且latte都多奶嘛,所以飲落係唔會太差)

雞扒蕃茄意粉

呢個就係我地叫既蕃茄雞扒意粉,岩岩整起熱辣辣,好期待呢!

蕃茄味道濃郁,雞扒煎得好香,毎啖意粉都有蕃茄茸痴住

其實我個人認為蕃茄item 既野食都唔會差得去邊

而個味道都係個d 水平。即係唔係差,但係又唔算好食到令人想encore 或者好有深刻印象

(不過茶記起碼會包野飲,cafe 未必有餐包野飲)

既然黎cafe ,唔叫杯精緻既飲品都要叫返道美味既甜品啦!

雖然本人唔鐘意紫薯,但係同行友人就係fans黎,所以一spot 到有紫薯就話要叫了

反正都係雪糕又係甜野,唔緊要啦我都食啦

甜品就留返最後先上,食前十分鐘先落柯打
紫薯waffle

老實說呢個甜品一上檯我都幾失望

個presentation 有d 渣渣地⋯⋯連相機食先既衝動都無左,send 俾人都嫌樣衰⋯⋯

個舊紫薯雪糕一望著到就知係d cheapcheap 雪糕,只係阿波蘿之流,d 色水咁假都唔吸引既

同埋d 紅莓醬唧到咁,都唔靚既⋯⋯

舊雪糕唔洗問啦,食落都真係渣渣地

我少食呢類型既甜品,但係多唔多waffle 會放舊nuts 係度?因為我唔鐘意食nuts,所以都撇左個粒野無食

老實講我寧願佢無乜heart 咁放粒金莎我仲會開心d

至於個waffle 我覺得直頭唔好食tim... 一d 蛋香麵粉香都無,又硬掘掘都唔知自己食緊乜

如果唔用d 雪糕整溶佢根本就飲唔到口呀⋯⋯

明明有六瓣既waffle 我只係好勉強食左兩舊,都好既當減肥囉

又要排隊等位,老實講呢真係有少少期待

但係入到去d 裝修又唔算太精緻,位置都唔係坐得十分舒服,所以真係難掩失望

唯一好既係可以同朋友慢慢詳談傾返夠本
2018-04-29