餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

2017-06-25 193 瀏覽
我地一早就行左去熊拉麵等晚市六點開門.. 見到門面感覺不錯就決定一試.. 始終在上環想食拉麵選擇的不多.. 拉麵店選擇不多只有幾款.. 小食都只有餃子.. 都幾單一.. 哈哈.. 不過特別之處就係有迷你丼食.. 當然心想一定要試喇.. 桌上中間位都放左幾瓶配菜.. 我自己本身都好鐘意食雪菜同芽菜.. 睇到呢幾瓶的確正中我下懷.. 芽菜仲要辣辣地好開胃.. 雪菜就要加落拉麵先好味.. 因為本身無咩味道.. 最後我都差不多食左半瓶芽菜.. 超級巨熊拉麵: 碗麵本身麵量應該同其他差不多.. 有好多不同款叉燒.. 不過叉燒啲肉質不夠滑.. 所以我都不太喜歡食.. 還有另一款肥叉我又怕肥唔敢點食.. 湯底飲落都好普通.. 好彩我地兩個人share一碗食.. btw 隻碗好得意呢.. 迷你玉子叉燒丼: 一看到賣相已感覺一般.. 最敗北我諗係溫泉蛋太熟.. 一啲都唔juicy.. 蛋白都已經凝固了.. 加上叉燒有點乾.. 一口肉汁不多.. 這個的確令我地有少少失望.. 幸好價錢大眾化.. 都有不少人食.. 餃子: 餃子夠大粒.. 煎得夠香口.. 一咬落去肉汁就流出來.. 而且肉質鮮味.. 點埋個汁食

超級巨熊拉麵

迷你半熟玉子叉燒丼

餃子: 餃子夠大粒.. 煎得夠香口.. 一咬落去肉汁就流出來.. 而且肉質鮮味.. 點埋個汁食簡直一流.. 呢個值得推介..

熊自家製餃子

食完才7點度已有人在舖外等位.. 可見拉麵威力真係唔小.. 不過食落又覺得普通一點.. 總算不過不失..

2017-06-20
熊自家製餃子