2017-06-23 115 瀏覽
同朋友係附近體育館打完羽毛球,原本來諗住各自番去嘅,但係見都7點,諗諗下都係係附近食埋先走。行行下就見到呢間達摩拉麵,佢地傳單D圖望落又幾豐富,而我同佢都鐘意食拉麵,一於入去試下啦!我地入去個時先7點3左右,晚餐黎講早左小小,所以入面唔太多人,而且因為我地都拎得比較多野,都係坐番2人枱好D。我就叫左個鈴川達摩特上豚骨拉麵,而我朋友就叫松川達摩醬油拉麵。鈴川達摩特上豚骨拉麵 - 一上枱就見到誠意十足嘅完美溏心蛋加上鋪滿半邊碗嘅叉燒😍❤❤❤我覺得一碗拉麵好唔好食,最重要就係 看不見的成本-湯底 如果連客人看不到的地方都用心做得好,其他就更加唔洗講啦!豚骨湯底味道帶有濃香豬骨味,口感較為濃稠,上面更有一層薄薄嘅油份,令味道更醇。 而我朋友叫嘅醬油拉麵入口充滿雞肉的香氣,令人感覺雞骨嘅精華都濃縮晒係呢小小一碗中,加上祡魚、鏗魚及魚干一齊熬煮,整體更加香而不油!溏心蛋蛋白部份完全凝固,蛋黃周圍呈現綿密的膏狀,中心仍然保持住小小流心,係我最鐘意嘅熟度!鹿兒島五花腩製成的叉燒入口鬆化軟淋,肉質嫩滑多汁,油膏部份更入口即溶,十分出色!西班牙黑毛豬上肩則清淡爽口,較為著重食材本身的原味,同叉燒相比又係另
鈴川達摩特上豚骨拉麵
我覺得一碗拉麵好唔好食,最重要就係 看不見的成本-湯底
如果連客人看不到的地方都用心做得好,其他就更加唔洗講啦!
西班牙黑毛豬上肩則清淡爽口,較為著重食材本身的原味,同叉燒相比又係另一種體驗!
其間因為我實在太鐘意隻溏心蛋,順便追加了數款配料。
食到中途店內都開始多人起黎,睇黎本區嘅人都識貨。
達摩梳打&招財貓梳打
達摩梳打&招財貓梳打 - 兩款嘅味道都類似波子氣水,但招財貓梳打會多左陣花蜜香味,推薦招財貓梳打

芝麻雞翼外皮炸至金黃色,翼尖位置鬆脆香口之餘保持肉質嫩滑,時間火候拿捏精準!
真係估唔到隨便入一間,竟然搵到真係對拉麵有心有誠意嘅店鋪,值得同朋友encore再encore,大推
2017-05-31
鈴川達摩特上豚骨拉麵