2020-10-07 994 瀏覽
去順豐寄完野見到隔離有間糖水鋪,見天氣又開始涼就入左呢間菓之店食下中式糖水。揭左陣menu都幾多款揀,有waffle,有刨冰,又有中式熱糖水,今次第一次食就揀左紫薯湯圓。未食之前有d擔心d紫薯唔夠甜,因為一般紫色都無黃薯咁甜,食完第一啖之後就知我過慮了。紫薯好夠甜,煲得又夠淋,份量唔算好多,不過一個人飯後食啱啱好。最中意係佢個湯薑味夠重,本身諗住係普通無乜薑味既糖溝水,食落真係有驚喜,飲完即刻個胃暖晒! 湯圓都幾好食,揀左芝麻味,不過都好似無乜食過邊間湯圓係難食🤣🤣一碗蕃薯湯圓糖水盛惠$37,以呢個區黎講有少少貴,不過見佢好食都無乜所謂,呢間絕對會encore! 下次會試埋佢其他款式😎

有營紫薯湯圓

有營紫薯湯圓