2021-08-16 83 瀏覽
好耐無出街啦, 難得出去尖沙咀, 就要買哂想要嘅野古早蛋糕係我wishlist其中一樣行過樂道有間幾cute有熊仔公仔嘅店, 仲要有埋台式菜賣添, 啱哂行到熱又口喝嘅天氣古早蛋榚都有好幾款, 仲有大細size可選有2個味都幾新奇:creme brulee同埋kit kat, 起出面未見過雖然好想試, 但我最終買咗另一隻更特別的就係呢盒海苔肉鬆蛋糕係新品嚟架, 我自己都好鐘意食肉鬆, 佢表面滿佈海苔肉鬆, 聞說中間還有沙律醬在內, 好似很有層次及不同的味道, 未食已吞口水而海苔肉鬆包住的都是古早蛋糕喔另外買咗兩杯飲品, 一杯比男友, 一杯要立即飲海苔肉鬆蛋糕一盒有4大件, 厚切的店主說未能即日食用, 可放入雪櫃都無問題的我是翌日作早餐, 不過略嫌蛋糕油咗少少舖滿海苔肉鬆, 很大方, 一點都不吝嗇滿到看不到蛋榚中間的沙律醬其實我覺得是剛好, 太多的話吃的時候會有點唔方便層次感有, 表面有咸香的肉鬆, 中間是甜味的蛋糕, 又夾了點沙律醬的酸, 特別得來又意外的夾因為是厚切, 吃一件已很飽肚其實飲品都有很多選擇, 也有特式的, 如美祿恐魔, 怪獸阿華田, 維多利亞的秘密, 益力多系列等等而我就
好耐無出街啦, 難得出去尖沙咀, 就要買哂想要嘅野
古早蛋糕係我wishlist其中一樣

古早蛋榚都有好幾款, 仲有大細size可選
有2個味都幾新奇:
creme brulee同埋kit kat, 起出面未見過
雖然好想試, 但我最終買咗另一隻更特別的

就係呢盒

而海苔肉鬆包住的都是古早蛋糕喔
另外買咗兩杯飲品, 一杯比男友, 一杯要立即飲

海苔肉鬆蛋糕一盒有4大件, 厚切的
店主說未能即日食用, 可放入雪櫃都無問題的
海苔肉鬆蛋糕

我是翌日作早餐, 不過略嫌蛋糕油咗少少
海苔肉鬆蛋糕

舖滿海苔肉鬆, 很大方, 一點都不吝嗇
滿到看不到蛋榚
海苔肉鬆蛋糕

因為是厚切, 吃一件已很飽肚

而我就點了人氣
楊枝甘露 和
白桃烏龍茶 (2杯都少甜)
楊枝甘露層次分明, 入面有很多果肉和珠珠, 邊飲邊有咬口
果肉不甘, 酸酸甜甜很開胃
楊枝甘露

白桃烏龍茶入面的是真白桃果肉, 清甜得嚟很解渴
白桃烏龍茶

另外我仲買埋
開心果鬆餅添, 因為市面很少見
唔好以為佢只得表面果d開心果
入面都好多架, 食之前叮返熱30秒, 勁香牛油味
鬆餅依然很濕軟, 夾雜著開心果仁碎, 好鐘意 (可能我自己鐘意食nuts啦), 推介~
2021-08-13
8 分鐘 (外賣自取)
$70 (早餐)
楊枝甘露
白桃烏龍茶