2019-10-10 42 瀏覽
今日同朋友尖沙咀行街,行到攰又開始肚餓,於是就決定搵地方坐低開餐。呢間泰國餐廳主要做 麵類(湯麵/撈麵) 同串燒小食,而佢麵食類係有蛋麵、米粉、金邊粉、河粉4款可以選擇。睇左陣MENU後,同朋友分別叫左 船皇湯河粉($58)、牛腩+牛肉片+牛肉丸撈金邊粉($52)、牛柳粒串燒($18)、串燒沙嗲牛肉($16)、同泰式龍眼冰($15)半開放式廚房泰式龍眼冰:呢到唔係用杯上飲品,而係用金屬碗上,而個碗係夠晒凍,有冰鎮效果,都幾特別因為啱啱行街行到有少少熱,飲返啖真係透心涼又潤喉不過味道稍為甜左少少牛腩+牛肉片+牛肉丸撈金邊粉:配料份量足,放到滿一滿,食落都幾香牛味,另外職員提醒我地有幾款醬汁加落去食,撈金邊粉加D醬汁食落幾夾調味料:辣粉、泰式酸辣汁、魚露泰式酸辣汁:我幾中意佢呢個汁,應該自家秘製,同平時出面食嗰D現成醬汁唔同,酸酸辣辣,夠晒醒胃船皇湯河粉:作為用店名黎命名嘅湯麵,當然係招牌菜啦,佢裡面包括牛腩+牛肉片+牛肉丸+雞絲+雞翼+豬肉+豬肉丸+豬潤,樣樣齊晒,仲有船麵會有嘅炸豬皮,最啱心大心細樣樣食試嘅朋友食材正,連佢個湯底都正,味道好濃,就咁飲都好好味,唔係加味精咁飲幾啖就口渴,

半開放式廚房

泰式龍眼冰
因為啱啱行街行到有少少熱,飲返啖真係透心涼又潤喉
不過味道稍為甜左少少

牛腩+牛肉片+牛肉丸撈金邊粉

調味料:辣粉、泰式酸辣汁、魚露

船皇湯河粉
食材正,連佢個湯底都正,味道好濃,就咁飲都好好味,唔係加味精咁飲幾啖就口渴,湯掛埋河粉食好正
不過D河粉有少少痴埋一齊,比較難夾起

補返張大合照

串燒沙嗲牛肉(上),牛柳粒串燒(下)
食左陣,就上埋串燒,串燒方面佢有3款汁可以揀,分別為泰式辣汁/沙嗲醬/泰式燒烤醬
串燒沙嗲牛肉(上):食落夠入味,而沙嗲味唔會重手到蓋晒牛肉味,配合得好均衡
牛柳粒串燒(下):牛柳粒揀左泰式燒烤醬,呢隻汁好惹味
牛柳肉質夠厚又嫩滑,夠JUICY

呢到免加一,2人埋單$159,食物及湯底味道出色,醬汁用心調製,認真抵食

走嘅時候先發現原來佢有開個COUNTER位賣串燒,下次經過口痕想食下串燒都可以再幫襯下

題外話:雖然呢到免加一服務費,但職員喺落單方面都會介紹下。另外餐具本身係放喺枱底下面自助取,但上菜後,職員亦有主動幫我地拎埋餐具出黎,服務幾好,值得一讚
2019-10-08
$79.5 (晚餐)
泰式龍眼冰
牛腩+牛肉片+牛肉丸撈金邊粉
船皇湯河粉
串燒沙嗲牛肉(上),牛柳粒串燒(下)