2017-12-15 322 瀏覽
又到星期五,Happy Friday心情好,適逢朋友放假來找我共進午餐,當然要帶佢食好東西啦!於工廠覓食像尋寶一樣,這餐廳位於冠力工業大廈,升降機大堂藏在停車場中,平時路過都不會留意呢~出電梯向左,平實的門面,真係禾桿冚珍珠店內有格調的裝修、情調的燈光,可惜不是同男仔來這裏店員都很親切,會主動介紹午餐都有前菜、湯或沙律、主菜、甜品及餐飲,而且一點前離座或兩點後入座有九折!最貴都係$158,性價比超高!入座後為你送上精緻小點,的骰可愛,有車厘茄、三文魚及洋蔥等,味道帶有洋蔥的辛,還有微微的酸,不錯~外面的小撻很鬆脆田園沙律屬常見餐前小食,但這裡的亮點在於加了Parmesan Cheese湯有很濃郁的紫薯味,入口feel到紫薯蓉的質感,真材實料!紫薯份量比忌廉多,所以感覺不會膩。主菜登場,我同朋友見到都覺驚喜,漂亮的擺盤,好有誠意哦~用來點綴的的都是蔬菜,好睇又好食~肉眼表面微焦香口,切開見到粉嫩的顏色,配上紅酒汁,一流!在外用餐,牛與豬,我必選牛。但這個厚切豬肉眼俘虜了我的心外表煎得金黃,入面Juicy唔乾柴,肉味濃,越食越滋味黑醋汁減少肉的膩,令我忍唔住一口接一口~兩個餐分別配了炒雜菜
又到星期五,Happy Friday
心情好,適逢朋友放假來找我共進午餐,當然要帶佢食好東西啦!

出電梯向左,平實的門面,真係禾桿冚珍珠

店內有格調的裝修、情調的燈光,可惜不是同男仔來

這裏店員都很親切,會主動介紹

法式精緻小點

田園沙律

餐湯 - 紫薯湯

燒紐西蘭肉眼配紅酒汁

肉眼表面微焦香口,切開見到粉嫩的顏色,配上紅酒汁,一流!

鹿兒島水飼豬肉眼配意大利黑醋汁

在外用餐,牛與豬,我必選牛。
但這個厚切豬肉眼俘虜了我的心
外表煎得金黃,入面Juicy唔乾柴,肉味濃,越食越滋味
黑醋汁減少肉的膩,令我忍唔住一口接一口~

兩個餐分別配了炒雜菜和糙米飯,雜菜包括西蘭花、翠肉瓜和甘筍BB,雖說是炒,但不覺油膩

糙米飯是白飯混合糙米飯,增加咬口,好食有益。兩種都是有營之選

我見到餐飲有牛奶朱古力揀,唔洗加錢喎
梗係叫啦!好大杯!香!濃!

是日精選甜品  -  咖啡慕絲蛋糕

最後就係甜品,很精緻,是咖啡味慕絲,軟綿幼滑

環境氣氛都很適合拍拖撐枱腳,食物由外到內都很有質素,最緊要係唔貴~

原來這裡有間可容納約廿人的party room,臨近聖誕,公司聚餐,這裡是個不錯的選擇。

咁好feel~下次帶男朋友黎先~

法式精緻小點
田園沙律