2023-07-22 71 瀏覽
又係一月一度嘅聚會,今次係由朋友負責揾餐廳,可能佢係喺觀塘上班,所以揾到工業大厦嘅樓上舖餐廳做聚會地點。工業大厦位置都幾易揾,「巧明街」即係APM後面嗰條街,跟住Google map去行,向牛頭角方向前行就揾到「冠力工業大厦」。夜晚入工業大厦,保安亞伯要我地登記身份證先俾搭。上到2樓出轉左就係餐廳「i kitchen」餐廳話大唔大,話細唔細,黑色嘅牆掛咗好多幅畫,畫嘅嘢我唔識,但睇落唔似係街外買嘅畫,似係自己畫多d。我地被安排坐近落地玻璃,即係一邊梳化位一邊普通座椅嗰種。頭盤我嗌咗「焗金文拔芝士配蕃茄羅勒餅」$78。伴碟嘅沙律菜淋咗黑醋同埋有芝士碎,金文拔芝士嘅味係濃但唔怪,用羅勒餅點嚟食係幼滑天花板嘅級數。主菜我嗌咗「照燒美國穀飼牛肩胛」$178。 嗌3成熟似5成熟上枱,牛味濃係我至愛,肉質結實而且肥瘦適中,我乜汁都唔洗點,好快食哂2件牛肩胛。

我地被安排坐近落地玻璃,即係一邊梳化位一邊普通座椅嗰種。

頭盤我嗌咗「焗金文拔芝士配蕃茄羅勒餅」$78。

主菜我嗌咗「照燒美國穀飼牛肩胛」$178。

嗌3成熟似5成熟上枱,牛味濃係我至愛,

肉質結實而且肥瘦適中,我乜汁都唔洗點,好快食哂2件牛肩胛。
紀念日
  • 牛肩胛
2023-07-20 56 瀏覽
而家觀塘好多工廠大廈都有好多隱世嘅美味餐廳,依家ikitchen就係其中一間。蜜糖檸檬忌廉溫泉蛋個蛋殼造型好得意,未食已經充滿期盼。溫泉蛋口感柔滑,帶有濃郁的檸檬和蜂蜜味道。輕煎刺身帶子帶子相當軟嫩,帶有微甜的海味。香草蜜糖燒春雞外皮香脆,内裡的雞肉鮮嫩多汁,並且帶有淡淡的香草和蜂蜜香氣,而且旁邊的伴菜顏色也相當奪目。香煎美國黑豚豬肉眼黑豚豬肉質鮮嫩,帶有豬肉獨有的甜味。日本千層蛋糕蛋糕輕盈,口感綿密,配搭了石頭朱古力、朱古力蛋卷及士多啤梨,味道不錯。

蜜糖檸檬忌廉溫泉蛋

輕煎刺身帶子
帶子相當軟嫩,帶有微甜的海味。

香草蜜糖燒春雞

香煎美國黑豚豬肉眼
黑豚豬肉質鮮嫩,帶有豬肉獨有的甜味。

日本千層蛋糕
  • 香草蜜糖燒春雞
✨ 𝐼 𝓀𝒾𝓉𝒸𝒽𝑒𝓃 (ू•‧̫•ू⑅) ⁡午餐包沙律/餐湯+長條餅乾⁡🎀 <香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡鵝肝牛柳味道不錯牛柳不靭 七成熟鵝肝煎得幾香口不過兩者份量偏小食完也不太夠飽⁡🎀 <香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡意大利米少韌幾有口感牛肝菌味道不重醬汁不算creamy但多吃不膩整體一般⁡🎀 <拿破崙意大利粉> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟼.𝟻/𝟷𝟶⁡意粉有香腸火腿蕃茄酸酸甜甜幾開胃意粉口感一般味道中規中矩⁡⁡整體評分:😋味道: 6.5/10💰價錢: 人均約$150*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖 i kitchen 📍觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖📞2711 9777⁡⁡⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨ 𝐼 𝓀𝒾𝓉𝒸𝒽𝑒𝓃 (ू•‧̫•ू⑅)

午餐包沙律/餐湯+長條餅乾

🎀 <香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳>

鵝肝牛柳味道不錯
牛柳不靭 七成熟
鵝肝煎得幾香口
不過兩者份量偏小
食完也不太夠飽

🎀 <香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯>

意大利米少韌幾有口感

💖 i kitchen
📍觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖
📞2711 9777

2023-07-11 54 瀏覽
收工即興跟同食飯,佢想食西餐,我想起就近係#冠力工業大廈 2樓,有間I kitchen 食物同環境都唔錯,就上去搵食囉。但…原來是日晚餐full booking, 好彩剛有人打來取消,所以下次都係要Book定位至得😌。同事都話環境燈光柔和,坐得舒服都唔唔錯。點主菜/意粉/飯類,都可加$38,包餐湯同飲品,價錢很合理。 是晚餐湯是野菌忌廉湯,飲到粒粒磨菇,湯🥣滑夠晒creamy! 點左2個主菜齊分享,帶子黑松露墨魚汁意粉,有3大粒帶子,柔軟爽滑,黑松露醬汁香濃,意粉🍝都很掛汁,味道很好。酥皮焗鵝肝醬羊扒,用鬆軟嘅酥皮包住鵝肝同羊扒一齊焗,一啖咬落去,有鮮咸味鵝肝味,羊扒的騷味都很出,此道菜煮得好出色,羊肉很軟淋,我哋都食得很開心🥳。同事點左熱咖啡☕️,我則要左至愛的凍檸茶😊,愉快的晚上🌃。

同事點左熱咖啡☕️,我則要左至愛的凍檸茶😊,愉快的晚上🌃。
2023-07-11
呢間之前已經去過一次,餐廳以黑色裝修為主,夜晚有小蠟燭擺檯,有格調又浪漫岩曬撐檯腳🥰而且食物用心有水準~+$38可以升級套餐,是日餐湯係甘筍湯,好creamy,甘筍味濃郁又幾清甜。✨輕煎北海道刺身帶子,黑松露墨魚汁意粉 $148帶子有三粒,鮮甜軟腍,意粉同菇份量都好多,意粉彈牙同埋好掛汁🤩 黑松露味好濃郁,配上芝士,味道更香~ 真心推薦😋!✨厚切美國黑安格斯肉眼 $248擺盤用心,有粟米仔、車厘茄同埋翠玉瓜等配菜,配上燒汁、番茄汁、南瓜汁、黃芥末等。肉眼鮮嫩,肥瘦適中,五成岩岩好😆

✨輕煎北海道刺身帶子,黑松露墨魚汁意粉 $148

✨厚切美國黑安格斯肉眼 $248
2023-07-10 41 瀏覽
觀塘工廠區一向都勁多樓上靚靚cafe,平平無奇嘅工業大厦裹面,通常都有D隐影世好食嘅樓上cafe😙我同朋友今晚就到訪左一個環境靚靚又舒服嘅樓上cafe,食個candle🕯 night dinner 先🤗頭盤叫左⭐松露牛油芝士焗生蠔 $108- 生蠔好新鮮,松露牛油芝士汁煱得好入味😃主菜⭐酥皮焗釀鵝肝醬羊扒 $228+38可轉套餐(廚師餐湯,咖啡或茶)- 今晚係雜菌湯,雜菌味勁濃郁- 3舊羊扒大大舊,外層係薄薄嘅酥皮,內裹係連鵝肝一齊煱嘅羊扒,肉質又嫩又keep到羊的肉味👍⭐日本千層🍰 $42- 🍰份量啱啱好,cream嫩滑又好味👍🍹朱古力咖啡 $34🍹玫瑰香桃果茶 $36今晚就輕食一下,但可以係一個靚環境、又舒服嘅餐廳食個靚靚dinner,又可以同朋友girl talk,真係吾錯☺️

頭盤叫左
⭐松露牛油芝士焗生蠔 $108
- 生蠔好新鮮,松露牛油芝士汁煱得好入味😃

主菜
⭐酥皮焗釀鵝肝醬羊扒 $228
+38可轉套餐(廚師餐湯,咖啡或茶)
- 今晚係雜菌湯,雜菌味勁濃郁

⭐日本千層🍰 $42
- 🍰份量啱啱好,cream嫩滑又好味👍
🍹朱古力咖啡 $34
🍹玫瑰香桃果茶 $36

2023-07-05
2023-07-09 684 瀏覽
觀塘工廈有勁多食肆🫣,但係有朋友介紹就食得零舍安心😆,今日個friend就帶我去“i Kitchen”食好嘢,最緊要係地方坐得舒適,服務貼心,價錢又唔貴,佢話一句講曬,總之值得一試😂。餐廳裝修以黑白色⚫️⚪️為主,加埋少少藍色🔵嘅燈光,都幾有情調🥰。餐牌📔選擇都唔少,凡惠顧主菜+$38都可以轉成套餐,包廚師餐湯🍲及餐飲☕️,價錢十分抵🥰。我地各點了一款主菜及加錢💰轉咗套餐🤭。廚師餐湯是日餐湯是蘑菇湯,每一啖都是滿滿嘅碎蘑菇粒🍄,又熱🔥又香☺️,一口接一口,好味到停唔到口😋。主菜厚切美國安格斯肉眼 $248肉眼扒🥩煎得焦香,7️⃣成熟成度啱啱好,肉色鮮紅無血水😍,肉質軟腍又無筋🥰,有牛味亦有油脂香😋。伴菜擺盤非常精緻,同時配有4️⃣種醬汁,有BBQ、芥末、薄荷及微辣番茄醬,可點配牛排或伴菜一齊食,令味道更豐富😋。香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯 $168一上枱已經聞到一陣陣鵝肝香味😍,鵝肝🦢煎至微焦,口感细腻綿密,油脂豐富😋。意大利飯🥘煮得十分好💯,外表軟滑但中心部分又比較硬,加上大量芝士🧀,撈埋啲飯一齊食,鵝肝及芝士嘅香味响口腔內散開🤤,口感又非常 creamy,真係好食到不得了😋。餐飲餐飲我地兩個都叫

廚師餐湯

主菜
厚切美國安格斯肉眼 $248

香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯 $168

餐飲
餐飲我地兩個都叫咗咖啡☕️,正常水準。

總括而言,食物有質數,價錢合理,環境舒適又有情調,係一間令人稱心滿意嘅工廈西餐廳。
2023-07-02
2023-07-06 43 瀏覽
今晚晚餐吃得很非常滿足和開心。蘑菇忌廉湯:濃郁而香滑,蘑菇的鮮甜和忌廉的濃香完美地融合在一起,每一口都讓我感到暖和舒適。雜菜千層麵:這是一道素食料理,皮薄而鬆軟,夾著南瓜、芝士和番茄醬,既有清爽的甘甜,又有濃郁的鹹香。 煙熏三文魚牛油果薄餅:這是一道兼具美觀和美味的小吃,薄餅酥脆而鬆化,上面鋪滿了切成片的煙熏三文魚和牛油果,三文魚的嫩滑和牛油果的綿密相互映襯,帶出了海洋和熱帶的風味。輕煎帶子:外皮煎得微焦,裡面則保持了多汁和嫩滑,不需要太多的調味,卻自帶鮮美。日本千層蛋糕:精緻而甜美,每一層都柔軟而細緻,中間夾著淡淡的奶油,入口即化。
今晚晚餐吃得很非常滿足和開心。

卻自帶鮮美。

2023-07-04 39 瀏覽
為慶祝公司完成第一單交易,就同個partner 食餐好嘅!Partner 同我都鍾意食西餐,佢就介紹我黎 i kitchen, 佢呢個呢做幾次,就話呢度好味又抵食。「酥皮焗釀和肝醬羊扒」,聽個名都知係 猛料嘢,到個菜上枱 就更開心,睇個樣都知掂檔!冇花冇假絕對係手工貨,食落口感層次好好,羊肉有羊味,配埋個內裏釀咗鵝肝醬嘅酥皮好正! 超好味!因為點主菜可以配其他菜色,我就配咗個 「厚切鵝肝」。「厚切鵝肝」食落口第一啖,差啲企身大叫,好好味呀! 入口即溶㗎!配合個煮過嘅蘋果真係超級好味!呢間餐廳有料到,真係好食!
為慶祝公司完成第一單交易,就同個partner 食餐好嘅!

因為點主菜可以配其他菜色,我就配咗個 「厚切鵝肝」。

呢間餐廳有料到,真係好食!
2023-06-30 55 瀏覽
i kitchen (觀塘)觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖相信follow得9588耐嘅人都知我成日去工廠區發掘好野食😋今次Dinner就去左人氣餐廳i kitchen~餐湯個蕃茄甘筍湯😋超級足料,仲可以配埋一條好長嘅麵包🥖一路飲湯一路點住食😍😍1.鵝肝伴紐西蘭牛柳 ($248)牛肉好嫩😍咬落去好juicy😋表面焗得啱啱好🤤鵝肝同埋牛肉配上啲薄荷醬同芥末🤤🤤而且有啲清新嘅感覺,味道更加豐富~不過如果你係個食量大嘅人,可能會覺得份量少啲🙈💥評分:7.5/102.龍蝦海鮮大燴 ($218)龍蝦好新鮮🦞肉質彈牙之餘味道鮮甜😋而且有好多膏,令味道更加濃郁🥰配上其他啲青口等海鮮~啲海鮮汁都好好飲,酸酸地好開胃😗😗💥評分:8/10💥總性價比:8/10👍🏻😍工廠大廈都有啲咁精緻嘅西餐🤤拍拖可以嚟呢度試下👍🏻
i kitchen (觀塘)
觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖

1.鵝肝伴紐西蘭牛柳 ($248)

💥評分:7.5/10

2.龍蝦海鮮大燴 ($218)

💥評分:8/10

💥總性價比:8/10

👍🏻😍工廠大廈都有啲咁精緻嘅西餐🤤拍拖可以嚟呢度試下👍🏻
2K
2023-06-29 643 瀏覽
家人出去食飯 , 唔需要藉口嘅 , 食餐飯開開心心 , 乜都抵返曬 ~今次三女帶我上到去一間 , 隱藏在觀塘廠廈的西餐廳 "I Kitchen" ~餐廳主打西菜 , 菜色選擇都很多 , 可以先揀選 Main dish, 然後再加錢轉套餐 , 或其他前菜、海鮮、等等 ~我點了,厚切美國黑安格斯肉眼 (配輕煎刺身帶子)輕煎刺身帶子 : 輕煎過的帶子 , 外邊脆身內裏鮮嫩 , 切開可見大約是七成半熟 , 油量極少,吃得出帶子的鮮味 ~厚切美國黑安格斯肉眼 : 個 presentation 不錯,見到令人開心,未食先興奮,我點即熟度是 medium rare, 如圖所見 , 廚師是做得到 , 黑安格斯肉眼的肉味濃郁,肉質鮮嫩又 juicy, 不需沾醬汁,已經好吃,沾上廚師特製的燒汁來吃又是另一番味道 ~實在是很美好的一個晚上 ~本篇完 ~

我點了,厚切美國黑安格斯肉眼 (配輕煎刺身帶子)

實在是很美好的一個晚上 ~

本篇完 ~

2023-06-28 45 瀏覽
觀塘工廈一向多嘢食,ikitchen喺其中一間位於工廈嘅高質餐廳。今日再訪,水準依舊。韓式炸雞球伴芝士醬雞球外層炸得酥脆,內裡卻依然保持著肉質的鮮嫩,搭配上芝士醬又係另一種風味。主食加$38轉餐,有湯,餐飲。餐湯是蘑菇湯,啖啖都有啲粒粒蘑菇,一口接一口勁快飲左。鵝肝牛肝菌意大利飯 $168鵝肝口感軟綿,入口即化,而意大利飯煮得剛剛好,有意大利飯嘅口感。 牛肝菌味唔算太突出。帶子黑松露墨魚汁意粉 $148分量好足,黑松露味道突出,醬汁creamy,搭配上帶子,唔錯。帶子煎得剛好,保持到應有嘅口感同濕度,朋友一路食一路讚😋
今日再訪,水準依舊。

韓式炸雞球伴芝士醬

主食加$38轉餐,有湯,餐飲。
餐湯是蘑菇湯,啖啖都有啲粒粒蘑菇,一口接一口勁快飲左。

鵝肝牛肝菌意大利飯 $168

帶子黑松露墨魚汁意粉 $148
2023-06-27 37 瀏覽
觀塘工廈頗多西餐,一直幾鐘意呢間 i kitchen,食物質素唔錯又坐得舒服。餐湯係南瓜忌廉湯,頗濃稠味道唔錯。香脆魷魚圈 $68炸粉唔太厚,做到薄脆口感。魷魚Q彈帶點鮮香,小食黎講都幾正,食完又唔太膩。澳洲穀飼牛肉眼 $198叫左7成熟岩岩好,肉質唔會un,幾juicy,而且份量又足夠,兩個女仔share食都好飽。三文魚籽墨魚汁意粉 $128意粉軟硬度適中,啖啖掛墨魚汁既香味,加上粒粒三文魚籽口感層次更豐富。

餐湯係南瓜忌廉湯,頗濃稠味道唔錯。

香脆魷魚圈 $68

澳洲穀飼牛肉眼 $198

三文魚籽墨魚汁意粉 $128
2023-06-26 33 瀏覽
今晚約咗朋友嚟觀塘食飯聚舊佢帶咗我嚟工廈呢間西餐廳,地點都方便易搵入內裝潢以黑色為主調黑色梳化配白色餐桌再加上微弱的燈光營造出輕鬆舒服的氣氛,與外面煩囂街道成對比小熊書櫃角挺可愛~入座後,睇吓餐牌先,選擇都唔少仲有個二人套餐最後我哋揀一個主菜+小食share 食~主菜+$38轉套餐就有湯及$24以下的餐飲是日餐湯:甘筍忌廉湯,賣相幾靚~甘筍味道清甜而細膩,配埋手指餅食落鮮美甘淳德國腸拼盤巴雷特豬肉腸、維也納腸、芝士雞肉腸、蘇寶力腸外皮略脆而內裡軟嫩,四種風味各有特色個人最喜歡芝士雞肉腸,芝味濃郁而爽口香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳鵝肝入口即溶,鮮美而幼滑細膩牛柳肉質綿密柔軟而爽口鮮嫩跟餐咖啡亦香醇Today’s special 鏡面伯爵茶朱古力凍餅賣相幾吸引~入口悠悠茶香,質感幼細軟滑連埋上面的朱古力食甜味剛好整體食物不錯的,服務亦友善,值得再來~
今晚約咗朋友嚟觀塘食飯聚舊
佢帶咗我嚟工廈呢間西餐廳,地點都方便易搵

入內裝潢以黑色為主調
黑色梳化配白色餐桌再加上微弱的燈光
營造出輕鬆舒服的氣氛,與外面煩囂街道成對比

小熊書櫃角挺可愛~

入座後,睇吓餐牌先,選擇都唔少仲有個二人套餐
最後我哋揀一個主菜+小食share 食~
主菜+$38轉套餐就有湯及$24以下的餐飲

是日餐湯:甘筍忌廉湯,賣相幾靚~
甘筍味道清甜而細膩,配埋手指餅食落鮮美甘淳

德國腸拼盤
巴雷特豬肉腸、維也納腸、芝士雞肉腸、蘇寶力腸
外皮略脆而內裡軟嫩,四種風味各有特色
個人最喜歡芝士雞肉腸,芝味濃郁而爽口

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
鵝肝入口即溶,鮮美而幼滑細膩
牛柳肉質綿密柔軟而爽口鮮嫩

跟餐咖啡亦香醇

Today’s special
鏡面伯爵茶朱古力凍餅
賣相幾吸引~
入口悠悠茶香,質感幼細軟滑
連埋上面的朱古力食甜味剛好

整體食物不錯的,服務亦友善,值得再來~
2023-06-24 32 瀏覽
店名: i kitchen地址: 觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖觀塘站B2出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5厚切美國黑安格斯肉眼❤️❤️❤️❤️❤️$248牛扒雖然厚肉,但肉質鮮嫩香濃,十分厚身,亦好有牛味份量十足😍另外值得一讚嘅係擺盤精美,肉眼扒點另外三種醬汁,又係另一番風味🤪香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯❤️❤️❤️❤️❤️$168意大利飯香濃,煮到啱啱好間會過硬,令每一啖都好有咬口,鵝肝真係好厚,而且煎得非常香口,油脂滲入飯中,完美提升層次🥳炸薯條,松露醬❤️❤️❤️❤️$48松露醬香濃,偏甜身,無平時蛋黃醬個種油膩感,配上熱辣辣又脆卜卜嘅薯條,好味😋而且份量極多,比坊間嘅抵食😙意大利青椒欖,水牛芝士田園沙律❤️❤️❤️❤️❤️$68沙律菜🥗用咗黑醋汁,配上蕃茄仔,同水牛芝士,食落比較清新,亦係健康之選🤩#stitchfoodie觀塘#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋
店名: i kitchen

地址: 觀塘巧明街106號冠力工業大廈2樓1號舖
觀塘站B2出口,行5分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

厚切美國黑安格斯肉眼❤️❤️❤️❤️❤️

香煎厚切鵝肝,牛肝菌意大利飯❤️❤️❤️❤️❤️

炸薯條,松露醬❤️❤️❤️❤️

意大利青椒欖,水牛芝士田園沙律❤️❤️❤️❤️❤️

#stitchfoodie觀塘

#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜