CHEF STAGE de Eddy Chu

2017-02-13 2032 瀏覽
節日多羅羅, 過咗農曆新年, 話咁快情人節將到同honey老夫老妻感覺, 都已經習慣把正日留座給熱戀期的戀人們所以通常我倆會提前慶祝情人節是晚honey就帶咗我嚟佢朋友頂級推介的浪漫餐廳慶祝lift門一開, 漸變的霓虹光管帶我們走進總廚舞台!來到實地現場, 環境又的確幾好feel, 處身於19樓, 可以遠眺維港一帶美景 (我一直很喜歡維港的夜景)以大玻璃窗設計, 感覺開揚無咁焗促呢邊是係餐廳既一半咋識做既你地, 呢個位我覺得是情侶必訂的! (識做啦!)坐低後, 先點了2杯西班牙出名果酒 Sangria熱下身先果酒有分紅及白, 滿足各有喜好的人士加入生果粒的紅酒, 飲落酒精味無咁濃, 對於唔係常飲酒人士會易於入口先來前菜大大隻蝦多士第一次來Chef Stage, 對第一碟菜式有點意外我沒想過前菜會是如此大份, 而且賣相亦很好, 當時在想....打後點的會吃得哂嘛?!吉列脆皮, 意外的沒有多餘油份, 切下去聲音清脆脹卜卜的蝦多士, 就像一個袋滿銀両的荷包一樣, 其實入面是醸滿蝦膠, 食落口感豐富炸物需配上醬汁感覺無咁dry!大廚特別調配"冬蔭功醬", 酸甜辣幾種味蕾令人特別醒胃亦唔好睇少伴
節日多羅羅, 過咗農曆新年, 話咁快情人節將到

所以通常我倆會提前慶祝情人節

是晚honey就帶咗我嚟佢朋友頂級推介的浪漫餐廳慶祝

lift門一開, 漸變的霓虹光管帶我們走進總廚舞台!

以大玻璃窗設計, 感覺開揚無咁焗促

呢邊是係餐廳既一半咋
識做既你地, 呢個位我覺得是情侶必訂的! (識做啦!)
坐低後, 先點了2杯西班牙出名果酒 Sangria熱下身先

果酒有分紅及白, 滿足各有喜好的人士

先來前菜

大大隻蝦多士

第一次來Chef Stage, 對第一碟菜式有點意外

大大隻蝦多士
吉列脆皮, 意外的沒有多餘油份, 切下去聲音清脆

大大隻蝦多士
炸物需配上醬汁感覺無咁dry!

大廚特別調配"冬蔭功醬", 酸甜辣幾種味蕾令人特別醒胃
冬蔭功醬
亦唔好睇少伴碟的沙律菜, 用料新鮮且加入甜味的爆珠, 很可愛呢~
大大隻蝦多士-伴菜沙律
而另一道前菜
松露煮原粒法國蘑菇 (廚師推介菜式)

回想起在柏斯旅行的自煮遊時, 有好幾餐都煮原粒蘑菇為晚餐

侍應送上菜式並加以介紹, 未觸動味覺, 嗅覺已啟動

特別之處是加了微煎過的西班牙辣肉腸, 配埋清而多汁的蘑菇一同吃, 味道就啱啱好

肉腸有點辣, 如單吃也有點咸
松露煮原粒法國蘑菇
原粒蘑菇超大粒, 成個湯匙般大, 而且吸了很多忌廉汁, 好juicy呢~
我鐘意飲湯, honey特別order 2款唔同既比我試

蟹肉濃湯配鮮蠔杯 及

2款都勁足料, 意料之外, 可說是飲湯都飽

蠔杯留番比honey, 唔好睇蟹湯似出面其他餐廳般, 只得湯, 得少少料
蟹肉濃湯配鮮蠔杯
撈一下個底, 嘩....原來好多蟹肉在當中, 唔係肉絲喎, 全部都睇得上眼的

湯既蟹味濃郁, 建議先飲一半後再食蠔, 然後再飲埋另一半

據honey說:蠔杯的味道就像混了泰式生蝦汁,味道很fresh,好好味~

清過味蕾後又再次飲番熱暖的蟹湯, 像幾個層次在口中浮游
忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯, 是main course還是湯呀?!

非常驚喜竟有原隻鮑魚

而且未試過是變種的忌廉冬蔭功湯, 從未試過飲上稠濃的冬蔭功湯

不過都有點辣道, 唔太吃得辣的朋友就無口福了~
忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯
湯入面有原隻爽鮑魚外, 還有原粒大隻帶子, 都有成個湯匙咁大架, 份量可真十足, 真係值回票價!
忌廉鮑魚冬蔭功海鮮湯
飲過咁有份量嘅湯後, 都飽飽地

有機會再來的話, 一定會就住黎order的! 盡量唔想浪費食物嘛

橡果級黑毛豬, 此為餐廳推介的菜式

order的時候, 侍應有細說黑毛豬大約會煮到7-8成熟, 食落口感唔似豬

而我們亦是第二次吃未全熟的豬, 不是100%全熟, 所採用的豬隻餵食的飼料及產地一定是很重要
橡果級黑毛豬
吃棵果的豬, 肉質帶香甜, 口感果真一點都不像豬, 而是像牛

切開後看到微紅, 很嫩口
廚師很細心的, 諗埋用咩作伴菜, 酸甜的菠蘿有減消滯感, 又較創新

除了菠蘿外, 仲有其他烤過的蔬菜, 也以芋頭蓉改為慣用的薯仔蓉
另一份
慢煮厚切牛舌
賣相都好靚, 廚師特別選用wasabi來作醬汁, 味道唔會太刺激, 只是像微wasabi沙律醬般
唔好睇外表以為是乾爭爭
其實入面都有汁肉架, 肉質還很嫩, 好香的牛舌味道!

2份主菜都好好味! 我同honey都好滿意及大滿足!
慢煮厚切牛舌
食得咁飽飽, 一千蚊都唔使, 真係超值!!!
題外話/補充資料: 呢度每道菜出來看得出是有心思,是用心製作的 而侍應也對每道菜亦很認識, 上菜時會作介紹, 但又唔會口水多過茶去阻住你歎好味既食物 食物夠好味之餘, 周邊的細緻位也做得細心, 熱葷的碟到上檯後還很熱的, 送來時侍應是需要用布包著才端過來, 務求食物保持熱騰騰的溫度!
2017-02-09
情人節