2021-02-14 1391 瀏覽
情人節搵餐廳,搵左想食好耐既呢間法式牛扒la vache. 早左一個月訂枱。 餐廳係酒吧街入面,都算易搵。呢到serve一款野食,唔使諗主菜,野飲就紅酒cocktail汽水果汁都有,因要送薯條,就叫左啤酒同蘋果汁。主菜肉眼扒,前菜有麵包+沙律仲有甜品,重要係薯條無限refill. 麵包外皮唔會太硬,入面好軟,再加溫室牛油,好香口。沙律新鮮,有核桃係入面,不過d菜好大塊,食落少少狼狽,個沙律醋比較酸,食到咪起眼。 主菜到,我地叫左一塊medium, 一塊medium rare. 兩塊肉質都好嫩,我地覺得medium好食少少,比較易咬開。 牛扒咬落好香口,如果食中有牛脂既部分就仲正! 扒下面有小蠟燭熱住,加分,太生果d仲可以用下面個火慶下佢。 都要讚下個白色松露芝士醬,唔會太咸,配上牛扒可以昇華。 無限refill薯條,係幼身果款,好脆,每次添都係剛剛炸起既,好難唔好食。 餐廳仲有比三支迷你醬,方便大家調味。 最後,食到8-9成包都仲有個甜品,今日係橙味蛋糕。 入面有一絲絲橙皮,唔似用左化學野, 個cream都好味! 訂枱時候指明係特別日子仲會幫你畫埋碟

啤酒
蘋果汁

餐包

麵包外皮唔會太硬,入面好軟,再加溫室牛油,好香口。

沙律

牛扒