2021-10-29 339 瀏覽
桔梗一向係旺角都好出名,今次想同朋友坐耐啲hea下所以就揀左呢到。呢到主打都係日式家庭料理,一入黎就覺得呢到夠大夠闊絡,感覺舒服😌今餐想食豐富啲,所以叫左個套餐。如果覺得太多都可以散叫,不過套餐就抵食好多雙人日式套餐🎎 $528⚡️炸雞與台式五味醬🍗炸雞醃得入味,雞肉嫩滑亦冇炸過龍,咬落去仲有肉汁,外皮脆卜卜,味道似唐揚炸雞。五味醬帶酸甜味,有少少似港式咕嚕肉汁,配炸雞食令炸雞食落冇咁漏⚡️熱炒魷魚拌明太子醬🦑魷魚好大碟,份量都幾多,每一片都覺得好有鮮味,肉質爽口。明太子醬夠濃,味道鹹香,配飯一流👍🏻⚡️京蔥檸檬味豬腩🐷豬腩肉肥瘦均勻,加埋檸檬汁仲解左果陣油膩感。上面嘅京蔥令豬腩味道清爽,配埋側邊個甜酸醬黎食,完全唔覺膩⚡️茶漬兩碗 溏心蛋🍚茶漬兩碗都係唔同味道,一碗係明太子茶漬飯,另一碗係鮭魚茶漬飯。明太子飯湯底較濃,配料就有蕃茄,飯粒用左珍珠米,淨係食佢都好夠味。而鮭魚茶漬飯就有京蔥同鮭魚等等嘅材料,相對另一款茶漬飯較淡,但亦好夠味,連埋蔥粒食更加有口感同刺激味蕾🤩⚡️炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬🐟鮪魚皮烤到脆面,魚肉就保持魚生嘅口感,唔會過熟。上面加左少少和風醬汁同蛋黃醬,味道偏甜⚡️涼拌毛豆加左蒜

雙人日式套餐🎎 $528

溏心蛋

⚡️炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬🐟

炙烤鮪魚佐芥末蛋黃醬

⚡️涼拌毛豆
加左蒜蓉落去拌勻,毛豆略為有啲啲淋,味道正常

⚡️三種小菜
兩款漬物都係一啲開胃小菜,酸酸地,幾醒神,顏色夠晒colourful 。而蠔仔🦪就係甜甜地,少少似壽喜燒味

⚡️焙茶芝士蛋糕
最後以焙茶burnt cheesecake 作結,畫上完美句號。蛋糕大約一個杯口咁大嘅size,口感軟滑,芝士味濃,少少搶左焙茶味。除蛋糕底加左焙茶之外,仲附上左一杯仔嘅焙茶奶醬,倒左落去之後就令到焙茶味出番黎,平衝番下面蛋糕個芝士味,所以個醬係精髓🤩滿足

炸雞與台式五味醬
熱炒魷魚拌明太子醬