2023-09-09 36 瀏覽
每次去大埔搵朋友,都會去林村呢間庭園餐廳, 因為呢度景色宜人,食物質素亦相當唔錯。 餐廳非常闊落,室內室外都可以坐,室外有條小橋可以俾人打卡,橋下係一條條生猛活潑嘅大錦鯉,充滿詩情畫意。 小食拼盤(4位用)($298)(啤酒薯條、魷魚圈、檸檬蜜糖單骨雞翼6支、鮮炸蠔春卷4條)作為薯條控既我,負責任咁表示,啤酒薯條非常出色,啤酒味唔係好突出,但薯條非常非常酥脆,一般嘅薯條通常係香脆,但呢個啤酒薯條係酥脆,口感有啲似食緊新鮮高質嘅天婦羅,即使唔點茄汁,都會令你一條接一條食過不停。 單骨雞翼好方便進食,完全唔驚狼狽,味道酸酸甜甜好開胃。 第一次食炸鮮蠔春卷,以新鮮嘅蠔肉蓉作為春卷既餡料,皮簿餡靚。 香燒BBQ汁豬肋骨($298)呢個份量一上枱我哋真係嚇親,豬肋骨又大條又多,每一條都成隻手掌咁長,份量好驚人。豬肋骨肉質鮮嫩,燒得剛剛好,能夠鎖住肉汁,咬落都幾juicy,配上BBQ醬更開胃,不過呢度嘅BBQ醬偏酸一點,我自己覺得ok,但朋友就嫌略酸。 鹅肝醬焗豬扒飯($168)又係滿滿嘅一大碟,非常足料,超大一塊豬扒,而且每一件都足足成cm厚,但咁厚既豬扒仍然能夠保持鬆軟,一啲都唔柴,

小食拼盤(4位用)($298)
(啤酒薯條、魷魚圈、檸檬蜜糖單骨雞翼6支、鮮炸蠔春卷4條)

香燒BBQ汁豬肋骨($298)

鹅肝醬焗豬扒飯($168)
又係滿滿嘅一大碟,非常足料,超大一塊豬扒,而且每一件都足足成cm厚,但咁厚既豬扒仍然能夠保持鬆軟,一啲都唔柴,配上鵝肝醬,令味道更昇華。底下嘅蛋炒飯亦都炒得幾香,稱得上大件夾抵食。

焗火焰雪山(細/ $128)
呢個甜品真係萬眾期待,急不及待想快啲食到。火焰雪山最底層係以海綿蛋糕包裹住雪糕,然後整個再被一層蛋白霜包裹住,所以上枱嘅時候,甜品會呈現白雪雪嘅雪山形態,然後店員會喺我哋面前,將杯中嘅烈酒點火,然後迅速淋上,形成「雪山上的火焰」,最後再淋上朱古力醬就大功告成。

焗火焰雪山

呢道甜品真係既美觀又美味,金玉其外亦金玉其內,口感味道嘅層次都非常豐富,而且balance 得好好,成個雪山食哂,依然唔會覺得飽濟。
焗火焰雪山

白桃烏龍(熱) ($48)
滿滿嘅一壺茶,外觀好優雅,感覺同呢度嘅庭園氛圍好貼切,底座有蠟燭keep住茶既温度,可以慢慢沖,慢慢飲。
白桃烏龍

焗火焰雪山

椰林日落(凍)($45)
呢度既特飲改名好用心,好有詩情畫意。呢杯嘅買相雖然一啲都唔吸引,但誠意搭夠,真係含有椰青果肉同荔枝果肉。

PS:店員嘅服務態度都好好,會不停幫我哋換上乾淨既碟同加水。
白桃烏龍
  • 啤酒薯條